Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η ιστορική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα επικυρώσει τη Συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Είναι μια πληγή για μας», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε συνέντευξή του στο CNΝ. «Αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε τη βούληση των βρετανών πολιτών».

Πριν από μια εβδομάδα, η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για το θέμα συνέστησε να ψηφισθεί η συμφωνία με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Το τελευταίο στάδιο θα είναι η υιοθέτηση αύριο, Πέμπτη, της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών μελών.

Το Brexit τίθεται οριστικά σε ισχύ ξημερώματα Σαββάτου (01:00) ώρα Ελλάδος , οπότε και μπαίνουν οριστικά οι τίτλοι τέλους σε μια σχέση 47 ετών της Βρετανίας με την Ε.Ε. Έπειτα από χρόνια διεύρυνσης είναι η πρώτη φορά που φεύγει ένα μέλος της.

Δεν θα υπάρξει ούτε τελετή για την αποχώρηση των βρετανικών σημαιών.

«Θα γίνει με όλη την απαραίτητη αξιοπρέπεια», υποσχέθηκε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε χθες, Τρίτη, στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

Τέσσερις ημέρες πριν από το Brexit, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε πως είναι «απολύτως σαφές ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

«Όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές», δήλωσε.

Η Βρετανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος, εάν θέλει να διατηρήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Έως τα τέλη του έτους, χρειάζεται να έχουμε ξεκαθαρίσει τη μορφή της σχέσης μας», ανέφερε ο Μάας σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφερόμενος στη μετά το Brexit μεταβατική περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: