Το θέμα του Brexit στην άτυπη Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ-Τι είπε η Μέι προς την Ε.Ε

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πέταξαν η μια πλευρά στην άλλη το μπαλάκι όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να απομακρυνθεί το φάσμα του διαζυγίου χωρίς συμφωνία, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Θεωρητικά, το δείπνο εργασίας της Τετάρτης στην αυστριακή πόλη ήταν αφιερωμένο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το μήλο μιας ατελείωτης ευρωπαϊκής έριδας. Αλλά έδωσε επίσης την ευκαιρία στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να παρουσιάσει το όραμά της για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «χαοτικής αποχώρησης» του ΗΒ από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της», πέταξε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη η συντηρητική πρωθυπουργός. «Δεν συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», αλλά «επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε συμφωνία», είπε αργότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Μέι, η οποία επανέλαβε εκ νέου εμφατικά ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στο ΗΒ για το διαζύγιο με την ΕΕ.

«Φρικτό» για το Λονδίνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε προηγουμένως το Λονδίνο να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας», έκρινε.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς για τα περισσότερα από τα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν ακανθώδη ενόψει της αποχώρησης, ιδίως για την οικονομική διευθέτηση, όμως οι διαφωνίες παραμένουν σε κάποια σημεία, πάνω απ’ όλα όσον αφορά τα σύνορα με την .

Οι δύο πλευρές συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» (του «backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Η λύση που συνέστησαν οι 27, η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση, κρίθηκε «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς θα οδηγούσε όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτό «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι 27 -χωρίς τη Μέι-θα συζητήσουν αργότερα σήμερα στο Σάλτσμπουργκ τα επόμενα βήματα των συνομιλιών.

Ο Τουσκ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «στα μέσα Νοεμβρίου», πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου, που αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος