Το βρετανικό δίλημμα: Αργά τα μέτρα για την πανδημία, νωρίς για την άρση τους

Η Βρετανία συνεχίζει τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη συγχρώτιση του πληθυσμού εν μέσω αποκαλύψεων για λιγότερους νεκρούς εάν τα μέτρα είχαν εφαρμοστεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Από την Δευτέρα ανοίγουν οι ζωολογικοί κήποι και κάποια εμπορικά καταστήματα ενώ θα επιτραπεί μερικός συγχρωτισμός ανθρώπων. Όσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν πλέον να επισκεφθούν και να μείνουν εάν το επιθυμούν σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον κατάφερε και πάλι να γίνει πρωτοσέλιδο, καθώς απαντώντας σε ερωτήσεις από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι η επιβολή περιορισμών μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα θα είχε μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των νεκρών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Covid-19.

Ο ισχυρισμός του, που σημαίνει πρακτικά τουλάχιστον 20.000 λιγότερους νεκρούς, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και δονήσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο δημόσιος διάλογος επικεντρώθηκε στη σημασία του ισχυρισμού ωστόσο ο κ. Φέργκιουσον δεν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την απόφαση καθώς ήταν και ο ίδιος πρόσωπο-κλειδί στις αποφάσεις.

Η αντιπολίτευση ζητάει εξεταστική επιτροπή για την αντιμετώπιση του Covid-19 κάτι που θεωρείται ήδη δεδομένο στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον και οι δύο ανώτατοι σύμβουλοι του για την πανδημία δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις για το θέμα στην καθιερωμένη ενημέρωση. Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε ότι έπρεπε να εφαρμόσει νωρίτερα τους περιορισμούς και είπε ότι ακόμη μαθαίνουν για τον ιό.

Ο Κρις Ουίτι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος ανέφερε το έτερο κόκκινο πανί για την κοινή γνώμη – την καθυστέρηση διεξαγωγής τεστ ως το μέτρο για το οποίο θα μετανιώνει.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από βουλευτές του να μειώσει το μέτρο της κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων προκειμένου να αρχίσει η κίνηση στην οικονομία.
Ο σερ Πάτρικ Βάλανς – επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης είπε ότι “κάθε αλλαγή στα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνεται αργά ενώ μπορεί να ανακληθεί”, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δύο μέτρων κοινωνικής απόστασης: “δεν είναι επιστημονικός κανόνας αλλά μία αξιολόγηση σχετικά με τον κίνδυνο”, είπε ο σερ Βάλανς.

Επιπλέον ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε δημοσίευση του αναφέρει ότι η οικονομία της Βρετανίας είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά 11,5% το 2020 – που αποτελεί τη χειρότερη υποχώρηση οικονομίας στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Θα μπορούσε να συρρικνωθεί δε, κατά 14% εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα Covid-19 αργότερα φέτος. Με αυτά τα δεδομένα η μεγάλη εικόνα της Βρετανίας αυτή τη στιγμή είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” και αυτό χωρίς καν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις των αλλαγών που θα επέλθουν στη χώρα από την ολοκλήρωση του Brexit στο τέλος του χρόνου.

Ανταπόκριση από Βρετανία-Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος