Τοπικό δικαστήριο της Αυτονομίας της Μαδρίτης ακυρώνει τα μέτρα για την πανδημία της κυβέρνησης Σάντσεθ

Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στην Ισπανία τα πάντα θα είναι κλειστά. Όχι εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Αλλά λόγω της εθνικής γιορτής,  της ημέρας της Ισπανοσύνης (Día de la Hispanidad).

Όσοι Μαδριλένιοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν και να εκμεταλλευτούν το τριήμερο που προκύπτει λόγω των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Οκτωβρίου στην Αυτονομία της Μαδρίτης γνώριζαν ότι θα έπρεπε να τα αναβάλουν και να μείνουν σπίτι τους. Σήμερα το πρωί όμως τα πάντα άλλαξαν. Τοπικό δικαστήριο της Αυτονομίας της Μαδρίτης αποφάσισε να ακυρώσει τα μέτρα που επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση -και ισχύουν σε όλη τη χώρα- καθώς, όπως ισχυρίστηκε, αντιβαίνουν στo συνταγματικό άρθρο περί ελεύθερης διακίνησης πολιτών χωρίς περιοριστικούς όρους. Το δικαστήριο αυτό συστήνει στην κεντρική κυβέρνηση ή να καταφύγει στην από το Σύνταγμα (άρθρο 116) οριζόμενη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – η οποία σημειωτέον έληξε στις 23/6 και οι εξουσίες πέρασαν ξανά στα χέρια των Αυτονομιών- ή να βρει οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο προκειμένου τα μέτρα να ισχύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία την αρμοδιότητα και τις αποφάσεις για οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας την έχουν οι 17 τοπικές κυβερνήσεις της χώρας και όχι η κεντρική κυβέρνηση. Δηλαδή, θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος κλπ είναι αρμοδιότητες των τοπικών κυβερνήσεων και όχι της κεντρικής κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες αυτές αφαιρούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις μόνο εάν και εφόσον γίνει επίκληση του άρθρου 116 του Συντάγματος και μια έκτακτη κατάσταση το επιβάλει, όπως ακριβώς έγινε με την επιβολή της τρίμηνης καραντίνας στην Ισπανία από τον Μάρτιο ως τον περασμένο Ιούνιο. Και πάλι όμως οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες, καθώς η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία του ισπανικού κοινοβουλίου.

Η απόλυτη σύγχυση που προκαλεί η απόφαση αυτή αφορά σε περίπου 7 εκατομμύρια πληθυσμού της Αυτονομίας της Μαδρίτης από τα συνολικά 47 εκατομμύρια πληθυσμού της Ισπανίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέτρα ναι μεν ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία, όχι όμως στην Αυτονομία της Μαδρίτης, καθώς το τοπικό δικαστήριο το αποφάσισε. Επίσης, και έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα.

Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ομάδας Covid-19 μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από την απόρριψη των μέτρων, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι είναι νόμιμα δυνατόν προκειμένου να ισχύσουν.

Στα μέτρα που επιβλήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου αντέδρασε η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης και άσκησε έφεση. Αντιδράσεις επίσης σημειώθηκαν και από τις περιοχές Γαλικία, Ανδαλουσία, Καταλονία και Μούρθια — που όμως δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τα ακόλουθα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν από κοινού μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Αυτονομιών:

Οι δήμοι με περισσότερους από 100.000 κατοίκους σε ολόκληρη την Ισπανία πρέπει να επιβάλουν μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας, των κοινωνικών επαφών και της χωρητικότητας σε εκδηλώσεις, όταν πληρούνται τρία κριτήρια:

Το πρώτο από αυτά είναι σε διάστημα 14 ημερών τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 500/ 100.000 κατοίκους.

  • Το δεύτερο, τα θετικά τεστ PCR στην κάθε πόλη να υπερβαίνουν το 10%.
  • Το τρίτο και τελευταίο κριτήριο είναι το 35% των ΜΕΘ στην κάθε περιοχή να καταλαμβάνεται από ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό.
  • Προς το παρόν, η μεγαλύτερη πόλη που πληροί αυτά τα κριτήρια στην Ισπανία είναι η Μαδρίτη και εννέα επιπλέον πόλεις στην ίδια Αυτονομία όπως οι Parla, Fuenlabrada, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Getafe, Alcorcón, Leganés, Móstoles και Alcalá de Henares.

Σ’ αυτές τις περιοχές επιτρέπεται η δικαιολογημένη μετακίνηση σε κέντρα υγείας, υπηρεσίες και ιδρύματα, εργασία, επαγγελματικές, επιχειρηματικές ή νομικές υποχρεώσεις, παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων και ευρύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων και η επιστροφή στον μόνιμο τόπο διαμονής. Επιτρέπεται επίσης η βοήθεια και φροντίδα ηλικιωμένων, ανηλίκων, εξαρτώμενων ατόμων, ατόμων με αναπηρία ή ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων, μετακινήσεις προς τράπεζες ή ασφαλιστικά ιδρύματα που δεν μπορούν να αναβληθούν ή μετακίνηση για επείγουσες υποθέσεις ή συναλλαγές με το Δημόσιο.

Σχετικά με τις κοινωνικές συναθροίσεις για την ανάπτυξη οποιασδήποτε κοινωνικής δραστηριότητας τόσο σε δημόσιους δρόμους όσο και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, θα μειωθεί σε μέγιστο αριθμό έξι ατόμων, εκτός από την περίπτωση των συγκατοίκων και εκτός από την περίπτωση εργασίας.
Όσον αφορά στη χωρητικότητα, αυτή περιορίζεται σε χώρους λατρείας, κηδείες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, γραφεία στοιχημάτων, σχολές οδήγησης και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα καταστήματα θα κλείνουν στις 10.00 μ.μ. και τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες στις 11:00 μ.μ. και δεν θα γίνονται δεκτοί πελάτες από τις 10:00 μ.μ.

Τέλος, στο συμφωνηθέν κείμενο δεν περιλαμβάνεται κανένας περιορισμός σε πάρκα ή παιδικές χαρές, αν και η κάθε Αυτόνομη Κοινότητα μπορεί να το κάνει, όπως έχει ήδη κάνει η Μαδρίτη με τις παιδικές χαρές.

Ως αυτή την ώρα τα κρούσματα στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται στα 835.901 και τα θύματα είναι 32.562. Στην Αυτονομία της Μαδρίτης, η οποία άσκησε την έφεση, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα ανέρχονται στις 255.615 και τα θύματα είναι 9.634. Ακολουθεί η Καταλονία, με 150.438 κρούσματα και 5.861 θύματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος