Τουσκ: «Τέλος στο παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών»- Τα σημεία τριβής για το μεταναστευτικό

Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα στις συνομιλίες τους το βράδυ της Τετάρτης στο Σάλτσμπουργκ, πάντως υπήρξε συναίνεση στους φόβους ότι αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη», έκρινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  τονίζοντας ότι δεν έγιναν και πάλι επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε σε δημοσιογράφους πως το μήνυμά του προς τους ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών».

«Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για  πολιτικό όφελος», πρόσθεσε, καλώντας τους ηγέτες να «προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του».

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε σε επιτιμητικό τόνο ο Τουσκ, αναφερόμενος στην διπλωματική ένταση του καλοκαιριού στη Μεσόγειο, με αφορμή τα πλοία που διέσωζαν μετανάστες, στα οποία πλέον η Ιταλία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.

Συναίνεση για επαναπροώθηση, επιφυλάξεις για Συνοριοφυλακή

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε τις επιφυλάξεις από μέρους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας για το σχέδιο να ενισχυθεί σημαντικά η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πλέον στους στόχους της επιτάχυνσης των επαναπροωθήσεων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, της άσκησης πίεσης στις χώρες διέλευσης και προέλευσης και της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

“Συμμαχία” Ιταλίας – Ουγγαρίας- Αυστρίας

«Είμαστε ευτυχείς που η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο πώς θα προστατεύονται τα σύνορα. Όμως εμείς είμαστε σε θέση να φυλάσσουμε τα δικά μας σύνορα», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξάλλου αρέσκεται να κατακεραυνώνει τις «φιλομεταναστευτικές δυνάμεις» στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

«Ακόμα κι αν η Ευρώπη επιδείξει για νιοστή φορά ότι είναι απόλυτα ανύπαρκτη και αδιάφορη (για το μεταναστευτικό ζήτημα), θα αναλάβουμε δράση από τη δική μας πλευρά συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ελάχιστη πρόοδος αναμενόταν να σημειωθεί όσον αφορά τα ευρωπαϊκά σχέδια για «ελεγχόμενα κέντρα» στην Ευρώπη, ή την ταχεία διαλογή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών παράτυπων μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

Ως προς το σχέδιο να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι ακόμα πολύ θολή, καθώς καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει εκφράσει μέχρι σήμερα προθυμία να δεχθεί κάτι τέτοιο.

“Κλειδί” η Αίγυπτος

Παρά τις διαφωνίες τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Ο Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Μια δεύτερη πηγή διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο είναι διατεθεθμένο να επιδιώξει «στενότερη συνεργασία» με την ΕΕ.

Η Αίγυπτος έχει πρακτικά σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τις ακτές της. Μετά το 2016, κανένα πλεούμενο με μετανάστες δεν έχει φθάσει στις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ από τη χώρα αυτή.

«Εάν υιοθετήσουμε την προσέγγιση “εμείς δεν τους παίρνουμε, να τους πάρετε εσείς”, αυτό δεν θα πάει μακριά», εξήγησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος