Στη σκιά της πανδημίας που εμφανίζει έξαρση στη χώρα, διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν εκλογικό ντέρμπι, ενώ περιορισμένες είναι οι αναφορές των μονομάχων στη συμφωνία των Πρεσπών.

Όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφοφόροι προσέρχονταν με μάσκες στα εκλογικά τμήματα, στα οποία είχαν τοποθετηθεί παντού αντισηπτικά και ταμπέλες για την τήρηση των αποστάσεων.

Η πανδημία του κορονοϊού που καλπάζει στη χώρα και πλήττει την εύθραυστη οικονομία είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι οι πρώτες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, που άλλαξε το όνομα της χώρας, και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ημερομηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το επόμενο βήμα που περιμένει ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ.

Ο αντίπαλός του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του δεξιού Βεμερό, έχει χαρακτηρίσει προδότη τον Ζάεφ. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία αλλά μπορεί να επιχειρήσει αλλαγές που θα βάλουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κανένας από τους δύο δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία, ρυθμιστής αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι ο Αλί Αχμέτι του αλβανικού κόμματος Ντούι, που όμως αυτή τη φορά διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Μοιράσου το άρθρο: