Βρετανία: Με επιφυλάξεις η επάνοδος στην κανονικότητα

Το άνοιγμα όλων των εστιών κοινωνικής ζωής των Άγγλων, από παμπ και εστιατόρια έως ξενοδοχεία και κινηματογράφους και μουσεία ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει στην Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο για την σχεδόν πλήρη επάνοδο της αγοράς με αυστηρά μέτρα για την λειτουργία της.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την μείωση του γενικού κανόνα της απόστασης δύο μέτρων, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για τους επαγγελματίες της εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η απόσταση πλέον γίνεται ένα μέτρο με επιπρόσθετα μέτρα κατά περίπτωση όπως αντισηπτικά, μάσκες, πλαστικά χωρίσματα όπου χρειάζεται, κατάργηση μπουφέ κλπ.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την κατάργηση των κοινωνικών αποστάσεων καθώς η ασθένεια όπως επισημαίνουν είναι καθόλα παρούσα. Τα νέα κρούσματα ήταν μόλις κάτω από χίλια (958) και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι δεκαπέντε (15) που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τότε που άρχισε η καραντίνα στη χώρα, αλλά τις Δευτέρες τα στοιχεία εμφανίζονται πάντα μειωμένα.

Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο ειδικός απεσταλμένος για τον COVID-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είπε στο Sky News ότι “πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτόν ιό με μεγάλο σεβασμό” καθώς “έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται ραγδαία και είναι πολύ επικίνδυνος”.

Η 4η Ιουλίου -ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το ΗΒ- φαίνεται να αποτελέσει το ορόσημο “κοινωνικής ελευθερίας” από τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό στη Βρετανία. Η έναρξη της πολιτιστικής ζωής με το άνοιγμα των θεάτρων, των κινηματογράφων και των μουσείων αντιμετωπίζεται με δισταγμό καθώς ο τομέας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς ήδη θέατρα και άλλοι πολιτιστικοί χώροι να έχουνε κλείσει οριστικά.

“Μην περιμένετε ξαφνικά τα μουσεία να βιάζονται να ανοίξουν” προειδοποίησε ο Ίαν Μπλάτσφορντ, διευθυντής του Μουσείου Επιστημών, στους Τάιμς του Λονδίνου. “Τα περισσότερα μουσεία που ξέρω” είπε, “θα ήθελαν να είναι ανοιχτά, αλλά θα έλεγα ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι πιθανότερο να αυξήσουν τις οικονομικές απώλειες τους, όχι να τις μειώσουν”.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση για “αερογέφυρες” με άλλες χώρες ώστε να ξεκινήσει ο τουρισμός. Στη πιθανή λίστα βρίσκονται δέκα χώρες με κριτήριο την χαμηλή παρουσία του κορονοϊού στον πληθυσμό, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα πιθανολογείται και η έναρξη του εσωτερικού τουρισμού με το άνοιγμα ξενοδοχείων και ξενώνων ενώ ερωτηματικά παραμένουν για τα κάμπινγκ κυρίως εξαιτίας των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής.

Πάντως η γενική αίσθηση τους μουδιάσματος δεν επιτρέπει αισιόδοξα σενάρια για την επανέναρξη της κίνησης. Πολύς κόσμος είναι διστακτικός και δεν θα βιαστεί να βγει έξω και να κάνει την κοινωνική ζωή που συνήθιζε. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον στην πανδημία του κορονοϊού.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 27% έχει εμπιστοσύνη στο νεότερο πρόγραμμα “Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης”.

Το 46% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη, ενώ το 28% “δεν ξέρει”.

Σύμφωνα με έρευνα της Καντάρ, “η αντίληψη του κοινού για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χειρίζεται την κρίση επιδεινώνεται, με πάνω από τους μισούς ανθρώπους (55%, +12 έναντι Μαΐου) να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την επιδημία κορονοϊού πολύ έως αρκετά κακώς. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα (39%, -10) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση το χειρίζεται πολύ / αρκετά καλά”.

Πηγή: ΕΡΤ/Ανταπόκριση από το Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος