Ο νύν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας θα αναμετρηθούν στην τελική μονομαχία για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία στη Βρετανία. Αντιμέτωποι λοιπόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χάντ, με αποκλίνουσες θέσεις στο καυτό θέμα του Brexit.

Ήταν από τους πρωτεργάτες της καμπάνιας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, είναι σίγουρα από τους πιο γνωστούς Βρετανούς πολιτικούς στο ευρύ κοινό. Αν και δηλώνει πως προτιμά ομαλό Brexit, υποσχέθηκε πως θα έχει εφαρμοστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Όταν είχε αναλάβει την ηγεσία η Τερέζα Μέι τον Ιούλιο του 2016, τον έκανε υπουργό Εξωτερικών. Έμεινε στη θέση αυτή για δύο χρόνια, όμως παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον τη χαρακτηρίζει ουσιαστικά νεκρή και εκτιμώντας πως το πραγματικό αγκάθι είναι το backstop, ο μηχανισμός για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Αντίπαλός του στην τελική αναμέτρηση θα είναι ο διάδοχός του το 2018 στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο 52χρονος Τζέρεμι Χαντ, σίγουρα πιο μετριοπαθής στην υπόθεση Brexit, κατάφερε να φτάσει στον τελικό γύρο. Αν και το 2016 ήταν από εκείνους που υποστήριζαν την παραμονή, πλέον επιχειρεί να εδραιωθεί ως υποστηρικτής της εξόδου.

Τονίζει πως έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θα ήταν έτοιμος να ζητήσει περαιτέρω παράταση από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. Αποκλείει πάντως την πιθανότητα να υπάρξει άτακτη έξοδος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: