Όχι σε εκλογές πριν από τον Νοέμβριο αποφάσισαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συζήτησαν σήμερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε μία νέα πρόταση για εκλογές από την κυβέρνηση, τη Δευτέρα, και παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε, το νομοσχέδιο για μία παράταση της προθεσμίας του Brexit θα έχει πάρει τη βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν προτίθεται να σκεφθεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, συμφώνησαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του πρωθυπουργού.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Ουέστμινστερ, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η παρέλευση της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου και η παράταση του άρθρου 50. «Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγνοήσει το νόμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής γύρω στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία –σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μπεν– ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση στο Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν είτε να καταψηφίσουν ή να απέχουν από μία πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, όπως επίσης να μην προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα ούτε σε πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή μία πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, απαιτείται συναίνεση των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο Τζόσον εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκοτία. Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Στη Βουλή των Λόρδων συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου της αντιπολίτευσης για παράταση του Brexit, και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως μία νέα δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύεται στους Financial Times, η οποία δείχνει ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου, η υποστήριξη προς το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ, θα διπλασιαστεί από το 9% στο 18%, εις βάρος των Τόρις, που θα χάσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα των Εργατικών προτιμά τη διεξαγωγή των εκλογών σε ημερομηνία μετά το τέλος Οκτωβρίου, όταν η βάση των Συντηρητικών διαπιστώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, μέχρι τότε.

Μοιράσου το άρθρο: