Βρετανία: Πτώση της στερλίνας μετά το “ναυάγιο” για τα σύνορα της Ιρλανδίας

Τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 2 Νοεμβρίου σημείωσε η στερλίνα, που υποχώρησε κατά 0,53% στο 1,3376 δολάριο καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επέστρεψε χωρίς συμφωνία από τις Βρυξέλλες, ενώ η πρωθυπουργός της Σκοτίας καλούσε την βρετανική αντιπολίτευση να συσπειρωθεί για να ανακοπεί η πορεία προς το Brexit.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενδέχεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ακόμη και αύριο με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, Η συμφωνία με την οποία θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων έμοιαζε να είναι πιο κοντά από ποτέ,  ωστόσο το “αγκάθι” των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, οδήγησε σε ναυάγιο τις συνομιλίες κορυφής της Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η πιθανότητα επίτευξης συμβιβασμού με βάση τον οποίο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν ανοικτά σύνορα με βάση την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, προκάλεσε χθες την οργή των συμμάχων του Λονδίνου στο Μπέλφαστ, όπως αποκαλείται το Ενωτικό Κόμμα DUP, το οποίο κρατά βιώσιμη την κυβέρνηση Μέι.

Το DUP προβάλλει το βέτο του σε μία ρύθμιση που «θα αποσπάσει» την βρετανική επαρχία του Ολστερ από την βρετανική επικράτεια και απειλεί να εγκαθιδρύσει ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην ιρλανδική και την βρετανική νήσο.
“Ήμασταν σαφείς, η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε η επικεφαλής του DUP Άρλεν Φόστερ.

Τα ενδο-ιρλανδικά σύνορα είχαν εξαφανισθεί μετά την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τον Απρίλιο 1998, που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε καθολικούς εθνικιστές και προτεστάντες ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή για την αντιπολίτευση και για τους Τόρις που είναι αντίθετοι με το σκληρό Brexit, να πιέσουν για λιγότερο επιζήμια προσέγγιση – να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter. «Αλλά χρειάζονται και οι Εργατικοί για να επιτευχθεί αυτό. Τι λες γι’ αυτό @jeremycorbyn;»

Στο κρίσιμο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Τερέζα Μέι φάνηκε αρχικά να κάνει δεκτό το αίτημα του Δουβλίνου, να μην υπάρξουν ξανά σκληρά σύνορα στο νησί που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εκ νέου τις παλιές εντάσεις, ωστόσο υπαναχώρησε υπό τις πιέσεις του DUP.

Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων είναι το ένα από τα τρία ζητήματα, μαζί με τον «λογαριασμό» του διαζυγίου και τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία, που πρέπει να επιλυθούν πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαπραγματεύσεων.

Ανάμεσα στα θέματα τριβής παραμένει ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που θα βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους μετά το Brexit.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος