Οι επίδοξοι διάδοχοι της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στόχευσαν ομαδόν εναντίον του φαβορί για τη θέση Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητώντας τη διακήρυξη του περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Οκτωβρίου, «ό,τι και να γίνει». Η συζήτηση κατέληγε πάντα στον «Μπόρις», απουσία του ίδιου, που «άφησε κενή τη θέση του στον τηλεοπτικό αέρα και χρόνο».

Οι πέντε πολιτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη για το ποιος είναι ο καλύτερος στο να υλοποιήσει το Brexit με τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ να ξεχωρίζει ως «απειλή για τον Μπόρις Τζόνσον», ενώ με βρετανικό φλέγμα αναφέρθηκε στην τηλεμαχία ως αναμέτρηση «ανδρισμού».

Ο Ρόρι Στιούαρτ, που θέλει να αποκλείσει Brexit χωρίς συμφωνία, διαμήνυσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί θέση στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον αναδειχθεί νικητής από τη διαδικασία των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου «επειδή αρνείται να συζητήσει την πολιτική ατζέντα του για το Brexit».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο» σημείωσε ο Στιούαρτ, που εμφανίζεται ως δεύτερος επικρατέστερος.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο πρώην υπουργός Brexit και επίδοξος διάδοχος της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ απίθανο να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου με αφορμή το «διαζύγιο» από την ΕΕ, όμως αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην τηλεμαχία που φιλοξένησε το Channel 4 πήραν μέρος οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για τη θέση της Τερέζας Μέι: Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζερεμι Χαντ, ο Σαγίντ Τζαβίντ, ο Ρόρι Στιούαρτ και ο Ντομινίκ Ράαμπ. Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε το άδειο αναλόγιο.

Ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι αμφισβητούσαν την ικανότητά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευσή του η χώρα του να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου είναι σχεδόν αδύνατη και θα έβαζε τη Βρετανία στον δρόμο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η διαφορά μεταξύ εμού και του Μπόρις είναι ότι εγώ θα προσπαθούσα για μια συμφωνία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που είναι ο τρίτος επικρατέστερος στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

«Δεν θα δημιουργήσω μια σειρά καταστάσεων που θα καταστήσουν αδύνατο το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, διότι πιστεύω ότι θα πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα καλύτερες επιλογές» είπε νωρίτερα στο BBC.

«Εάν η ομάδα του δεν του επιτρέπει να κάνει διάλογο με πέντε αρκετά φιλικούς συναδέλφους του, πώς θα τα πάει με 27 ευρωπαϊκές χώρες; Θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Αύριο διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στους έξι υποψήφιους, πριν από την «τελική» αναμέτρηση μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο: