Στη Βρετανία, άμεση παύση λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων από αύριο μετά το πέρας των εργασιών, ανακοίνωσε η Nταουνινγκ Στριτ. Αργότερα σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο και πάλι την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως η αντιπολίτευση εμμένει στην αίτησή της να ζητηθεί πρώτα τρίμηνη παράταση του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Αλλη μια εβδομάδα κρισιμων εξελιξεων εχει μπροστά του ο Μπορις Τζονσον. Οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν στις θέσεις τους σήμερα, αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στο no deal Brexit. Η λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου θα ανασταλεί σήμερα από τη λήξη των εργασιών και για πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Επαίσχυντη» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε σημερινή τους συνάντηση να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου και ότι δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρεμποδιστεί μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ βρήκαν σήμερα κάποιο κοινό έδαφος για το Brexit, κατά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν ότι είναι δεσμευμένες να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η συνάντηση ήταν μια ουσιαστική και χρονικά σωστή ευκαιρία για να εδραιωθεί μια σχέση και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, συστάσεις να μην αθετήσει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για το Brexit, έλαβε ο Μπόρις Τζόνσον. Η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ – το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας ‘Αμπερ Ραντ – συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει το νόμο».

Αλλά και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την ΕΕ, που θα «σαμποτάρει» την αρχική επιστολή για παράταση του άρθρου 50 – την οποία είναι υποχρεωμένος να ζητήσει το Μπόρις Τζόνσον, με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο – είναι παράνομο.

Κορυφαίοι σύμβουλοι του επικεφαλής των Συντηρητικών και της κυβέρνησης συμμετείχαν χθες Κυριακή σε συνάντηση με στόχο την κατάρτιση στρατηγικής για να αντικρουστεί η προσπάθεια μελών του κοινοβουλίου να αναβληθεί για τρεις μήνες η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: