Οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν σε συνεδρίαση με θέμα το Brexit στις 19.30 στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές της ΕΕ, ανέφεραν ότι οι πρεσβευτές ενημερώθηκαν ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί καμία συμφωνία με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους του διαζυγίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico μετέδωσε, επικαλούμενος τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι αρμόδιος για το Brexit, πραγματοποιεί επίσκεψη- έκπληξη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ.

Το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, σε tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit. «Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου», αναφέρει στην ανάρτηση.

Την Tετάρτη αναμένεται στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τερέζα Μέι, για τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν οι όροι του  «διαζυγίου».

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της με τα σχέδια «εξόδου» της Τερέζα Μέι, όσον αφορά τη στάση της για τη μετανάστευση για τις επισημάνσεις της ότι οι πολίτες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς και εκείνοι τρίτοι χωρών, κάτι που πρακτικά σημαίνει το τέλος στην ελεύθερη μετακίνησή τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: