Waternomics: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση του νερού

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Waternomics, μαθητές του σχολείου CnaC στην Ιρλανδία βλέπουν, σε οθόνες, πληροφορίες για το “αποτύπωμα” του νερού αλλά και για την κατανάλωσή του στο ίδιο το κτήριο του σχολείου τους.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν ότι, για την παραγωγή ενός κιλού μήλων χρειάζονται 822 λίτρα νερού, ενώ για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος είναι απαραίτητα 15.415 λίτρα.

O μελετητής, Χρήστος Κουρουπέτρογλου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο δήμος Θέρμης και η εταιρεία πληροφορικής “Utra4” με θέμα “νέες τεχνολογίες και κατανάλωση νερού”, ανέφερε το παράδειγμα των μαθητών της Ιρλανδίας, που μέσα από το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το νερό σκέφτηκαν, όπως ο ίδιος λέει, μήπως θα ήταν πιο αποδοτικό, εκτός από το να προσέχουν πόσο νερό καταναλώνουν, να φροντίζουν επίσης να μην πετούν φαγητό, για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες υδάτινων πόρων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα για την εξοικονόμηση του νερού, ανάλογες προσπάθειες, με διαφορετικό τρόπο, γίνονται και στη χώρα μας. Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αισθητήρες που καταγράφουν την κατανάλωση του νερού από διάφορες πηγές, έχουν τοποθετηθεί σε οκτώ νοικοκυριά. Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες και τα δεδομένα που συλλέγουν, ο Στέργιος Πραλακίδης αντιλήφθηκε ότι το νοικοκυριό του κατανάλωνε από τη βρύση της κουζίνας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χρηστών. Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης για την κατανάλωση νερού από το πλυντήριο πιάτων ήταν πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο.

Στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου, έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο αισθητήρων, για τον εντοπισμό διαρροών στο δίκτυο των σωληνώσεων ανάμεσα σε δέκα χιλιόμετρα δικτύου, γραφεία, καταστήματα, χώρους αναμονής και πολλά ακόμη.

Και στις τρεις πιλοτικές εφαρμογές, που λειτουργούν στη Θέρμη, την Ιρλανδία και την Ιταλία, συλλέγονται δεδομένα για την κατανάλωση του νερού ” εξήγησε ο κ. Κουρουπέτρογλου, διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία και η μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος περιλαμβάνει από αναλύσεις στα δεδομένα αυτά μέχρι και εφαρμογές δικτύου για κινητά τηλέφωνα που κάνουν την κατανάλωση νερού ένα παιχνίδι. Στόχος, η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της κατανάλωσης-εξοικονόμησης νερού.

Αξιοποιώντας τις σχετικές πληροφορίες για την κατανάλωση του νερού μέσα από το σχετικό πρόγραμμα, οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν μόνο γνώσεις για το τι συμβαίνει με αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

“Εκτός από τις πληροφορίες που δίνονται για το κόστος του νερού και τον λογαριασμό που πληρώνει ο καθένας στο νοικοκυριό του, παρέχονται, μέσω του σχετικού συστήματος πληροφόρησης του χρήστη, τα ισοδύναμα των ποσοτήτων του νερού που χρησιμοποίησε “, πρόσθεσε ο κ. Κουρουπέτρογλου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Waternomics, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα είναι σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της χρήσης του εν λόγω συστήματος αναφορικά με την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την αλλαγή της αντίληψης των χρηστών στην κατανάλωση του νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος