(Dominic Lipinski/Pool via AP)

Την ώρα που η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί παγκοσμίως, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή για την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού εντός της ημέρας, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι ιδιαίτερα αισθητός ο ενθουσιασμός στη Βρετανία, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Δρ. Χάρι Σούκα με την σύζυγο του Ράνζαν δήλωσαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πόσο χαρούμενοι και υπερήφανοι είναι που θα εμβολιαστούν στο νοσοκομείο Royal Victoria Infirmary στο Νιούκαστλ.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι «υπάρχει τώρα φως στο τέλος της σήραγγας. Θα ανατρέξουμε σήμερα, την V-day, ως την ημέρα νίκης για τον αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την τρομερή ασθένεια», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτείται ένα τεράστιο βήμα προόδου στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του κορονοϊού», σημειώνοντας ότι «είναι τόσο σημαντικό όσο ποτέ να ακολουθείτε το Χειμερινό Σχέδιο Covid – ακολουθώντας τους κανόνες στην περιοχή σας και να θυμάστε τα βασικά με το πλύσιμο των χεριών, την χρήση μασκασ προσώπου και την απόσταση στον χώρο».

Οι υπουργοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι το Πάσχα η περίοδος που το Ηνωμένο Βασίλειο θα ελευθερωθεί σημαντικά από τους περιορισμούς.

Πενήντα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα έχει λάβει αρχικά 975 δόσεις, οι οποίες αποθηκεύονται στους -70C.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εμβολιαστούν 48.750 άτομα. Οι παραλήπτες θα χρειαστούν δύο δόσεις, την δεύτερη μετά από 21 ημέρες.

Τα περισσότερα κέντρα θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες καθώς αναμένονται 4 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους, 40 εκατομμύρια συνολικά. Οι ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη μεταφορά περαιτέρω αποθεμάτων του εμβολίου Pfizer / BioNTech από το Βέλγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Οι γιατροί θα πρέπει να εκδώσουν μια συνταγή που να καταγράφονται τα στοιχεία του ασθενή, ο τύπος του εμβολίου ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δρομολογηθεί η μεταφορά των εμβολίων στα κέντρα φροντίδας.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Covid, το οποίο είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να αποθηκευτεί, αναμένεται να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές εντός ημερών.

Ο Σίμον Στίβενς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του συστήματος υγείας (NHS) δήλωσε ότι «εργαστήκαμε μέρα και νύχτα σχεδιάζοντας την ιστορική διάθεση εμβολίων, επισημαίνοντας ότι ο «κορονοϊός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την υγεία στην ιστορία του NHS, χάνοντας αγαπημένα μας πρόσωπα και διαταράσσοντας κάθε μέρος της ζωής μας».

Την ίδια ώρα, με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό και στις ΗΠΑ, αμέσως μόλις λάβει την έγκριση την προσεχή Πέμπτη ή την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για την Covid-19, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), Μονσέφ Σλαουί θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Στον Καναδά αναμένεται το εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα φθάσουν στον Καναδά τον Δεκέμβριο και ο εμβολιασμός των Καναδών ενδέχεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η ρυθμιστική αρχή υγείας του Καναδά (Health Canada) δώσει το πράσινο φως, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου

Μοιράσου το άρθρο: