«Ξεπερασμένο σενάριο» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές στη Βρετανία το έγγραφο που διέρρευσε από τους Κυριακάτικους Times και προαναγγέλλει χάος με άτακτο Brexit, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ στα μέσα της εβδομάδας, προειδοποιώντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αν είναι απαραίτητο.

«Θέλω μια συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε με τους φίλους και εταίρους μας για να επιτύχουμε μια συμφωνία, όμως αν θέλεις μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ταυτόχρονα να ετοιμάζεσαι για να αποχωρήσεις χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον.

Μιλώντας στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν ποτέ το σενάριο που θα προτιμούσε η ΕΕ και πρόσθεσε πως η Βρετανία θα υποφέρει πιο πολύ απ΄όλους σε ένα τέτοιο σενάριο.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένει σε άμεσες πρόωρες εκλογές και δεύτερο δημοψήφισμα. «Στηρίζουμε την έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου προκειμένου να εμποδίσουμε τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει κάποιον ελιγμό για να μας οδηγήσει στις 31 Οκτωβρίου εκτός (ΕΕ) χωρίς να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση στο κοινοβούλιο», τόνισε ο Κόρμπιν σε ομιλία του από το Κόρμπι στην κεντρική Αγγλία.

Σύμφωνα με τον φάκελο που παρουσίασαν πάντως οι Τάιμς θα υπάρξουν:

-ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα

-απολύσεις και αύξηση τιμών

-επιβολή σκληρού συνόρου με την Ιρλανδία και ταραχές

-δημόσια ανυπακοή και ένταση λόγω των ελλείψεων

-καθυστερήσεις για ταξιδιώτες και εμπορεύματα λόγω των τελωνειακών ελέγχων

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο και ότι η διαρροή προήλθε από πρώην υπουργό, που ήθελε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της Βρετανίας έχει καταστεί σαφές πως δεν θα υπάρξει μία επιστροφή ως προς το θέμα των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία και πως όποια απόφαση της ΕΕ για τα σύνορα εναπόκειται αποκλειστικά σε αυτήν, υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός του σχεδιασμού για «άτακτο Brexit», Μάικλ Γκόουβ.

EΡΤ1/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετική είδηση: Βρετανία: Ανησυχία για τo ενδεχόμενο άτακτου BREXIT

Μοιράσου το άρθρο: