Χαμηλότερα από το $1,27 διολισθαίνει η βρετανική λίρα, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου, αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας του Brexit από το κοινοβούλιο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας στην υποστήριξη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι ωστόσο, αναζητούν ήδη τον διάδοχό της και δεν απορρίπτουν το άτακτο Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης ως προαπαιτούμενο για τους βουλευτές να ψηφίσουν αν θα πρέπει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για Brexit.

«Αναγνωρίζω τη γνήσια και ειλικρινή δύναμη των αισθημάτων στη Βουλή για αυτό το σημαντικό ζήτημα», τόνισε η Μέι.

«Η κυβέρνηση, για αυτό το λόγο, θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην εισαγωγή ένα προαπαιτούμενο να ψηφίσουν κατά πόσον θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

«Αυτό πρέπει να συμβεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Και αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προβλέψει για ένα τέτοιο δημοψήφισμα – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας αν θέλει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης».

Πρόσθεσε: «Έτσι, για εκείνους τους βουλευτές που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία – χρειάζεται μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, ένα νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για να συμβεί αυτό. Οπότε αφήστε (το νομοσχέδιο) να έχει τη δεύτερη ανάγνωσή του και, έπειτα τοποθετηθείτε στο Κοινοβούλιο».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Μέι ανακοίνωσε ότι προβλέπονται στο νέο σχέδιο παραχωρήσεις προς τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, αλλά και προς τους «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή διαδόχου της αφού θέσει τη συμφωνία για το Brexit σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 3 Ιουνίου, ενώ έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές.

Ήδη, η επικεφαλής του βρετανικού κοινοβουλίου ‘Αντρεα Λίντσομ, προειδοποιεί ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι προτιμότερη απ’ ότι η παραμονή στην ΕΕ μετά τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, η Λίντσομ τόνισε ότι το νέο σχέδιο της πρωθυπουργού θα πρέπει να περιλαμβάνει «την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, την ανάκτηση του ελέγχου των νόμων της και τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης».

Κι ενώ το κόμμα του Brexit προηγείται κατά 14% στις δημοσκοπήσεις, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών στη Βρετανία, ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ, είχε απρόοπτα κατά την περιοδεία του στο Νιούκαστλ.

Η βρετανική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε θα εξετάσει τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του Ν.Φάρατζ για τις ευρωεκλογές.

«Θα πάμε αύριο στα γραφεία του Κόμματος Brexit για να εξετάσουμε τα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί για τη λήψη πόρων, κυρίως δωρεών άνω των 500 λιρών, οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Tο Κόμμα Brexit προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Συλλέγει δωρεές μέσω του PayPal όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να του χορηγήσει ποσό μικρότερο των 500 λιρών (5171 ευρώ) αρκεί να έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχετική είδηση:Βρετανία: Υπό έρευνα τα οικονομικά του Κόμματος Brexit- Με μιλκσέικ περιέλουσαν τον Φάρατζ

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο: