Υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που μόλις επέστρεψε από τη Μόσχα, σύσσωμη η πολιτική τάξη από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά και πολλές προσωπικότητες μετέχουν στην τελετή μνήμης για τους 130 νεκρούς της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11.30 ώρα Ελλάδος και το σημείο που επιλέχθηκε, το Μέγαρο Invalides (Απομάχων), όπου έχουν ταφεί οι μεγάλες μορφές της Ιστορίας της Γαλλίας όπως ο Ναπολέοντας, θεωρείται συμβολικό, καθώς η χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, όπως διακήρυξαν τα Ηλύσια Πεδία.

Η απόδοση στρατιωτικών τιμών στα θύματα επικρίθηκε ως αμφιλεγόμενη, ενώ το αρχικό σχέδιο για προβολή φωτογραφιών τους τελικά εγκαταλείφθηκε, καθώς αρκετές οικογένειες δεν θέλησαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών.

Δύο από τις οικογένειες που θρήνησαν νεκρούς, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις τελετές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν έγιναν αρκετά για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Μιλώντας από τον περίβολο του Μεγάρου των Απομάχων, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε να καταστρέψει την ορδή φονιάδων που έδρασε στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού και κάλεσε τους πολίτες «να μην ενδώσουν ούτε στο φόβο, ούτε στο μίσος».

Κατά την πανεθνική εκδήλωση μνήμης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και απαριθμήθηκαν με ονόματα, οι 130 νεκροί.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις χειρότερες επιθέσεις στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου,  με τις επιθέσεις σε εστιατόρια , στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν (89 νεκροί), και στις επιθέσεις αυτοκτονίας τριών τζιχαντιστών έξω από το Σταντ Ντε Φρανς στο Σεν Ντενί,  όταν το προσωπικό του σταδίου αρνήθηκε να τους αφήσει να εισέλθουν στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλίας – Γερμανίας.
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: