Γερμανία: Πειραματική συναυλία ιχνηλατεί τα όρια της εξάπλωσης του κορονοϊού

Array

Από τότε που ο κορονοϊός «έκλεισε» κλαμπ, μπαρ και λοιπά κέντρα συναθροίσεων, όλο και περισσότερος κόσμος ονειρεύεται τη μέρα που θα μπορέσει να διασκεδάσει ξανά, ακούγοντας μουσική με φίλους.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων διαρκώς να αυξάνεται, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, το όνειρο αυτό δείχνει να απομακρύνεται, αντί να έρχεται πιο κοντά. Όμως κάποιοι μουσικόφιλοι στη Λειψία, της Γερμανίας είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν για μια μέρα, στο όνομα της επιστήμης.

Ερευνητές στην πόλη της Λειψίας, πραγματοποιήσαν μια πειραματική συναυλία, σε εξωτερικό χώρο με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων, με σκοπό να κατανοήσουν το πώς ο Covid-19 εξαπλώνεται σε μεγάλες, πολυπληθείς συγκεντρώσεις και το πως αυτό μπορεί να προληφθεί.

Τραγουδιστής της συναυλίας ήταν ο Τιμ Μπέντζο. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν, αναπνευστικές μάσκες, αντισηπτικά με φωσφορίζουσα ουσία και ηλεκτρονικοί ιχνηλάτες (contact trackers), μικροί πομποί που καθόριζαν τα ποσοστά επαφής και απόστασης μεταξύ τους.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τους πομπούς, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Halle θα παρακολουθήσουν τον αριθμό των «κρίσιμων επαφών» που είχαν όλοι όσοι συμμετείχαν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών και τοποθεσιών, καθώς και με τη βοήθεια του φωσφορίζοντος τζελ χεριών θα εντοπίσουν τις επιφάνειες που ακουμπήθηκαν πιο πολύ από τους παρευρισκομένους. Οι ερευνητές ελπίζουν τα δεδομένα αυτά να τους βοηθήσουν στο να βρουν πώς θα μπορέσουν να γίνει με ασφάλεια η επαναφορά μεγάλων εκδηλώσεων, όχι μόνο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος αλλά και αθλητικού.

Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους εθελοντές να εκτελέσουν τρία σενάρια – ένα που προσομοίωσε μια συναυλία προ-κορανοϊού, ένα δεύτερο που προσομοιώνει μια συναυλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βελτιωμένα μέτρα υγιεινής και ένα τρίτο, με μειωμένους συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες θα συλλέξουν τα δεδομένα και θα εφαρμόσουν ένα μαθηματικό μοντέλο ώστε να αξιολογήσουν τις παρεμβάσεις υγιεινής που χρειάζεται να γίνουν με τα αποτελέσματα τις έρευνας να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος