Το συντριπτικό ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ.

«Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα αποτελέσματα», σημειώνει το BBC. «Οι υποστηρικτές του «όχι» αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά στο κέντρο της Αθήνας για να πανηγυρίσουν», γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Η Guardian χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα μια σαρωτική νίκη για την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι επενδυτές δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές κινήσεις στις αγορές. Εν τω μεταξύ, η Χελένα Σμιθ της Guardian κάνει λόγο για «τα «κεφάλια» που θα πέσουν εντός της ΝΔ, με την Ντόρα Μπακογιάννη να ζητάει ευθέως την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά».

H Eλλάδα ψήφισε «όχι», αυξάνοντας το ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη, είναι ο τίτλος του Bloomberg.

Πρώτο θέμα και στην WSJ είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» στις απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που μπορεί να θέσει την χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η ισπανική El Pais κάνει λόγο για μια καθαρή νίκη του «όχι», ενώ στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης ξεχωρίζει φωτογραφία με υποστηρικτές του «όχι» να πανηγυρίζυον στο Σύνταγμα. Ο δημοσιογράφος Κλάουντι Πέρεζ της El Pais έγραψε πως «όλα εναπόκεινται πλέον στα χέρια του Μάριο Ντράγκι. Αν αποφασίσει αύριο να παγώσει τον ELA είναι «Αντίο Ελλάδα»». «Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει πλέον να διορθώσει πολλά από τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους πέντε μηνες», καταλήγει ο Πέρεζ.

Η ιταλική Corriere della Sera γράφει ότι η «Η Ελλάδα είπε όχι: Νίκη με 60%», προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας ψάχνει τώρα μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε.
Οι Έλληνες απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung βάζει τίτλο «Οι Έλληνες γιορτάζουν το «όχι»», που επίσης σημειώνει την αναφορά του Σόιερ και τις υπόλοιπες αναφορές του για τον Α.Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «αριστερό εκβιαστή και δημαγωγό». Η εφημερίδα επίσης σημειώνει την «υπαναχώρηση Βαρουφάκη από τη δήλωσή του, την οποία έκανε 40 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες», όπως γράφει.

Η Bild μιλάει για νέο ελληνικό σοκ και φοβάται για μαύρη Δευτέρα στις αγορές. Ο πανικός μετά από το όχι μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλος, καθώς χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή αποκλείονται.

Σχετική είδηση: Οι τίτλοι στα αυριανά πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου

ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: