Το σημερινό doodle της Google, είναι αφιερωμένο στον Τέρι Φοξ στον Καναδό αθλητή που κατάφερε να γίνει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο.

Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1958, στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπαε, σε ηλικία 18 ετών διαγνώζεται με καρκίνο των οστών οι γιατροί κρίνουν μονόδρομο τον ακρωτιριασμό του δεξιού του ποδιού.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ερχόμενος σε επαφή με  ασθενείς και ακούγοντας τις προσωπικές ιστορίες τους του δημιουργήθηκε η έντονη επιθυμία να συμβάλει με κάποιο τρόπο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Αρνείται την όποια κατάσταση της υγείας του να τον καταβάλει και αποφασίζει να τρέξει σε όλο τον Καναδά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

12 Απριλίου 1980, ο Τέρι Φοξ ξεκινά ταπεινά τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» από το νησί Νιουφάουντλαντ, στο ανατολικότερο άκρο του Καναδά . Έχοντας τον στόχο στο μυαλό του καταφέρνει και ξεπερνά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έτρεχε σχεδόν ένα μαραθώνιο την ημέρα για πάνω από τέσσερις μήνες, διανύοντας συνολικά 5.373 χιλιόμετρα. Αν και η επιστροφή του καρκίνου τον εμπόδισε να ολοκληρώσει όλη την διαδρομή, καθώς οι γιατροί του είπαν πως ο καρκίνος είχε προσβάλλει τους πνεύμονές του, πέτυχε εν τούτοις το στόχο του, που ήταν να συγκεντρώσει ένα δολάριο για κάθε Καναδό πολίτη. Συνολικά συγκέντρωσε ένα ποσό άνω των 24 εκατομμυρίων δολαρίων, που τα διέθεσε για την έρευνα του καρκίνου.

«Αποφάσισα να συμβιβαστώ με τον καρκίνο. Δε θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται. Θέλω να κάνω οτιδήποτε μπορούσα, οτιδήποτε μπορούσε να γίνει», είχε δηλώσει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε αναφερθεί στους αφόρητους πόνους που ένιωθε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.
28 Ιουνίου 1981 ο Τέρι Φοξ χάνει τη μάχη του με τον καρκίνο. Αφήνει την τελευταία του πνοή με τη μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέχρι και σήμερα χάρη στην αθλητική διοργάνωση «Terry Fox Run», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1981 και έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.

Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 300.000 ανθρώπους που έτρεξαν με τα πόδια ή το ποδήλατό τους και το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα οι διοργανωτές του «Terry Fox Run» έχουν συγκεντρώσει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν διαθέσει στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η ιστορία του Τέρι Φοξ είναι πλέον διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο ενώ ο ίδιος αποτελεί ένα πρότυπο θάρρους και γενναιότητας, καθώς κατάφερε να έρθει αντιμέτωπος με καρκίνο αφήνοντας μια δική του παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Μοιράσου το άρθρο: