H Ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 25-26/6

Θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας που αφορούν τη μετανάστευση και την τρομοκρατία και ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιακή ατζέντα και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι η επίσημη ατζέντα του σημερινού και αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ελληνικό ζήτημα, όπως και το βρετανικό αναμένεται να τεθούν εμβόλιμα, στο Δείπνο.

Η αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, της επανεγκατάστασης και της πολιτικής επιστροφής. Επίσης, θα λάβουν υπόψη τους τη δρομολογούμενη Διάσκεψη της Βαλέτας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης στην Αφρική.

Η συγκεκριμένη συζήτηση θα αποτελέσει συνέχιση εκείνης που ξεκίνησε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Απριλίου, όπου, υπό το βάρος του πνιγμού 700 ανθρώπων σε ναυάγιο νοτίως της Σικελίας, είχε αποφασιστεί: -να ληφθούν μέτρα της ΕΕ για αντιμετώπιση των διακινητών, να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των χωρών μελών για καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίας με τη βοήθεια της Europol -η τοποθέτηση αξιωματικών των υπηρεσιών μετανάστευσης σε τρίτες χώρες -ο τριπλασιασμός των πόρων που διατίθενται για την αποστολή «Τρίτων» της ΕΕ στην Κ.Μεσόγειο και η ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας – η λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της «Tρίτων» με την παροχή πρόσθετων σκαφών, αεροσκαφών και εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη –να ενισχυθεί η συνεργασία της Ένωσης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων ιδίως στα κράτη που συνορεύουν με τη Λιβύη -να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα επιστροφών για την ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών –να προσφερθεί μεγαλύτερη προστασία στους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και να θεσπίσει ένα πρώτο εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης σε ολόκληρη την ΕΕ, βάσει του οποίου θα προσφέρονται θέσεις στα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Ζητήματα ασφάλειας στο τραπέζι της Συνόδου

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα συζητήσουν, επίσης, τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα προβούν σε επανεξέταση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια και θα προχωρήσουν σε απολογισμό σχετικά με τις διεξαγόμενες εργασίες στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Διακηρυγμένος στόχος της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ είναι να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστεί η Ευρώπη ασφαλέστερη, ώστε οι πολίτες της να ζουν σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία και να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προστασία για τους πολίτες τους. Για το σκοπό αυτόν, το Συμβούλιο υιοθέτησε το 2005 την αντιτρομοκρατική στρατηγική της ΕΕ, που επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες: πρόληψη, προστασία, καταδίωξη και αντίδραση. Σε όλους τους ανωτέρω πυλώνες, η στρατηγική προβλέπει τη συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς φορείς.

Υπό το βάρος, κυρίως, των αυξανόμενων περιπτώσεων ισλαμικής τρομοκρατίας, μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ είναι πλέον ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των παραγόντων που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και των διαδικασιών μέσω των οποίων στρατολογούνται άτομα για την εκτέλεση ανάλογων τρομοκρατικών ενεργειών. Για τον σκοπό αυτόν, το Συμβούλιο θέσπισε στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες τάσεις, όπως το φαινόμενο των μεμονωμένων δραστών και των ξένων μαχητών, καθώς και τις διαρκώς αυξανόμενες δυνατότητες κινητοποίησης και επικοινωνίας που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Συμβούλιο αναθεώρησε τη στρατηγική αυτή τον Ιούνιο του 2014. Το Δεκέμβριο του 2014, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξέδωσαν μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την αναθεωρημένη στρατηγική της ΕΕ για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση.

Τα οικονομικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων της Συνόδου για οικονομικά θέματα, οι ηγέτες των 28 θα ασχοληθούν με το κλείσιμο του λεγομένου «Ευρωπαϊκού Εξάμηνου” του 2015. Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» είναι ένας κύκλος συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί μέρος του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεντρώνεται στους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους και για αυτό αποκαλείται «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Κατά τη διάρκεια αυτού, τα κράτη μέλη ευθυγραμμίζουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές τους πολιτικές προς τους στόχους και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε ενωσιακό επίπεδο. Έτσι, το σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συστάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο ECOFIN για κάθε χώρα μέλος ξεχωριστά, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές απασχόλησης και τη διαμόρφωση του εθνικού προϋπολογισμού.

H Σύνοδος θα εξετάσει, επίσης, την πορεία των εργασιών σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), η οποία αφορά τη δημιουργία μιας «διατλαντικής οικονομικής ολοκλήρωσης» και μιας «διατλαντικής κοινής αγοράς» εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον.και το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει μακρά προϊστορία, καθώς ξεκίνησε με τη «διατλαντική δήλωση» για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ το 1990, τη νέα «διατλαντική ατζέντα» το 1995 και την ίδρυση της TABD (Trans-Αtlantic Business Dialogue), ενός κλειστού «λόμπι» των ισχυρότερων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών. Στην πρώτη «οικονομική διυπουργική διάσκεψη» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στις Βρυξέλλες (Νοέμβρης ’05), ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και τέθηκαν οι βάσεις δημιουργίας μιας «διατλαντικής αγοράς χωρίς σύνορα» ως το 2015. Ωστόσο η κρίση ανέκοψε τους ρυθμούς προώθησης των σχεδίων τα οποία ξαναμπήκαν σε εφαρμογή το 2011. Στις αρχές 2013 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης για τη δημιουργία «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), με υπογραφή της εντός δύο ετών. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα μυστικότητας μεταξύ εκπροσώπων του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου της Κομισιόν και έχουν προξενήσει τις αντιδράσεις πολλών κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει περαιτέρω και θα δώσει κατευθύνσεις για το λεγόμενο «ψηφιακό θεματολόγιο», που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά το 2010. Το ψηφιακό θεματολόγιο αποτελεί έναν εκ των επτά πυλώνων της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία καθορίζει τους βασικούς στόχους για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέχρι το 2020. Με το ψηφιακό θεματολόγιο προτείνεται η βέλτιστη εκμετάλλευση του δυναμικού που διαθέτουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να ευνοηθεί η καινοτομία, η οικονομική ανάπτυξη και η τεχνολογική πρόοδος.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την έκθεση αναφορικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για την έκθεση που έχουν συντάξει από κοινού οι πέντε Πρόεδροι – ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-ClaudeJuncker, ο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, DonaldTusk, ο Πρόεδρος του Ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, MartinSchulz – και την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα πρόσφατα σχέδιά τους για το πώς θα επιτευχθεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) από την 1η Ιουλίου 2015 και πώς θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2025. Στην εν λόγω έκθεση οι πέντε πρόεδροι προτείνουν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα σε τρία στάδια: ορισμένες από τις δράσεις πρέπει να γίνουν πράξη ήδη κατά τα αμέσως επόμενα έτη, όπως η εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, ενώ άλλες, π.χ. η δημιουργία ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ σε κατοπινό στάδιο.

Ρεπορτάζ: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος