Σε δύο ανέρχονται οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, των οποίων η τύχη αγνοείται, εν μέσω «πρωτοφανών κατολισθήσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε.

Δύο ημέρες καταρρακτώδους βροχής προκάλεσαν υπερχείλιση στον ποταμό Kinugawa και οι μανιασμένοι χείμαρροι παρέσυραν ολόκληρα σπίτια στην πόλη Τζόσο, ενώ πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν τις περιφέρειες Ιμπαράκι και Τοσίγκι.

Σε εκατό χιλιάδες ανέρχονται οι κάτοικοι που έχουν ήδη εγκαταλείψει τις ζώνες υψίστου κινδύνου, όπου εκτός από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις πνέουν θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 125 χλμ την ώρα.

Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες σπιτιών αναμένοντας βοήθεια από ελικόπτερα που έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα ίχνη μιας 63χρονης γυναίκας αναζητώνται σε σπίτι που θάφτηκε σε κατολίσθηση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ένας 70χρονος παγιδεύτηκε στο σπίτι του που παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.

Πρόκειται για φυσική καταστροφή που έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις και εξελίσσεται σε τεράστιο κίνδυνο, προειδοποίησε ο Ιάπωνας μετεωρολόγος Τακούγια Ντεσιμάρου, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε ο τυφώνας Ετάου που κατευθύνεται βορειοδυτικά.

Μοιράσου το άρθρο: