Ιαπωνία: Το πρώτο μεταπολεμικά στρατιωτικό νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου που καθιστά δυνατή την εμπλοκή του ιαπωνικού στρατού σε εμπόλεμες ζώνες ανά την υφήλιο, πέρασε, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, από την Επιτροπή της Κάτω Βουλής του Τόκιο.

Με συνθήματα υπέρ της παραίτησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και της ακύρωσης του νόμου που ανατρέπει τον ειρηνιστικό χαρακτήρα του ιαπωνικού συντάγματος, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Προηγήθηκε εισβολή δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή της Βουλής και όπου διαδραματίσθηκαν σκηνές χάους, σπάνιες στην ιαπωνική κοινοβουλευτική παράδοση.

Οι επικρίσεις οξύνονται και από μεγάλο αριθμό συνταγματολόγων και πολιτικών αναλυτών που έκριναν αντισυνταγματική την επανερμηνεία του θεμελιώδους νόμου περί ουδετερότητας η οποία χαρακτήριζε την Ιαπωνία στη διεθνή σκηνή, από τη συνθηκολόγηση της στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Εάν ο νόμος ισχύσει, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα ονομάζονται πλέον Δυνάμεις Αυτοάμυνας αλλά Ενοπλες Δυνάμεις αφού , σύμφωνα με την κυβέρνηση Αμπε, «οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες, επιβάλλουν την ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης».

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 56% των πολιτών αντιτίθεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σημειώνεται, πάντως, ότι η αλλαγή που προωθείται στηρίζεται ενθέρμως από την Ουάσιγκτον, τον βασικό σύμμαχο του Τόκιο, με βασικό επιχείρημα την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της επιθετικότητας και του επεκτατισμού της Κίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος