“Είχε όνομα, τον έλεγαν Αϊλάν Κούρντι” – Η ανθρωπιά που ξεβράστηκε (vid)

Συγκλονίζει τον πλανήτη η ιστορία του νεκρού παιδιού στα παράλια της Τουρκίας, η οποία μεταδόθηκε αστραπιαία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου.

“Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι. Επείγουσα μία ευρωπαϊκή κινητοποίηση”, έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τούρκου αστυνομικού που μεταφέρει στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί.

“Είναι αβάσταχτη”, αλλά πρέπει να δημοσιευθεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. “Και ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χάσουμε το θέμα, όπως πολύ συχνά γίνεται. Ακόμη πιο αβάσταχτο από τη φωτογραφία αυτή- που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δείξουμε, γιατί δεν πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα- είναι η κατάσταση αυτών των προσφύγων. Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν είναι σωστό να δείχνουμε τέτοιου είδους φωτογραφίες…πιστεύω ότι πρέπει, οπωσδήποτε!”, πρόσθεσε.

«Βαθύτατα συγκινημένος» από τον θάνατο του μικρού Σύρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει «τις ηθικές ευθύνες που του αναλογούν».

«Οιοσδήποτε και να δει αυτές τις φωτογραφίες δε μπορεί να μη συγκινηθεί και εγώ -ως πατέρας- συγκινήθηκα βαθύτατα μπροστά στην θέα αυτού του μικρού αγοριού σε μια παραλία της Τουρκίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα μια ηθικές αξίες και εμείς θα αναλάβουμε τις ηθικές μας ευθύνες» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα εργοστάσιο Hitachi κατασκευής τρένων στη βόρεια Αγγλία.

Η δημοσιογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες, είπε σήμερα πως “πάγωσε” όταν διέκρινε το άψυχο σώμα του θύματος να έχει ξεβραστεί σε παραλία του Μπόντρουμ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

“Όταν το είδα, έμεινα αποσβολωμένη, παγωμένη. Δεν υπήρχε δυστυχώς τίποτε που να μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό το παιδί. Έτσι έκανα τη δουλειά μου”, είπε η φωτογράφος Νιλιφέρ Ντεμίρ, του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων Dogan, στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNN Turk.

Η δημοσιογράφος πρόσθεσε πως το πτώμα του αδελφού του, του 5χρονου Γκαλίπ, και αυτό της μητέρας τους, της Ρεχάν, βρέθηκαν στην ίδια πλαζ. Έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλεούμενου που τους μετέφερε, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, από το Μπόντρουμ προς την Κω.

Ο πατέρας, ο Αμπντάλα, βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπόντρουμ.

Σύμφωνα με έναν τούρκο διασώστη που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, τα τρία θύματα κατάγονταν από την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, που είχε πολιορκηθεί επί πολλούς μήνες από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν ανακαταληφθεί τον Ιανουάριο από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η συριακή αυτή οικογένεια ήθελε να φτάσει στον Καναδά, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ορισμένοι συγγενείς της, ανέφερε ο καναδικός Τύπος, και είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ottawa Citizen, η οποία επικαλείται έναν συγγενή, ο πατέρας της οικογένειας, είπε πως θέλει να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει εκεί τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

“Τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια”
«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο Αμπντάλα Σενού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα σε σχέση με το θάνατο του τρίχρονου Αϊλάν, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος