Την οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα χρηματοδότηση προς τις χώρες αυτές αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης.


Σημειώνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ένα ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για να βοηθήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς ροές προσφύγων στις χώρες αυτές. Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης των προσφύγων.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2015, πάνω από 200.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, η συντριπτική πλειονότητα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία. Οι αυξημένες ροές κυρίως προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχουν υπερβεί την ικανότητα διαχείρισης του ζητήματος από τις χώρες αυτές και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό.

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα θα εξασφαλίσουν το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης για τα 30 χρόνια της Συνθήκης του Σένγκεν, στο Στρασβούργο.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000, όπως έχει συμφωνηθεί. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.
Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.
Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μοιράσου το άρθρο: