Η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παραβίασε τον Υπουργικό Κώδικα Συμπεριφοράς κατέληξε εσωτερική έρευνα της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει το BBC.  Εν μέσω πανδημίας και μετά τις παραιτήσεις των στενών συμβούλων του, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση στην κυβέρνηση του.

Η Πρίτι Πατέλ βρίσκεται υπό έρευνα μετά την παραίτηση του μόνιμου  γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών σερ Φίλιπ Ράτναμ στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Ο σερ Ράτναμ είχε πει δημοσίως τότε ότι η «εμπειρία του ήταν ακραία» και ότι επίσης «είχε δεχτεί καταγγελίες για φωνασκίες, ύβρεις και ταπεινωτική συμπεριφορά» από την υπουργό προς υπαλλήλους του υπουργείου.  

Η Πρίτι Πατέλ αρνείται τις κατηγορίες. 

Πηγή που επικαλείται το BBC αναφέρει ότι “η  υπουργός εσωτερικών βρέθηκε να μην λειτουργεί σύμφωνα με τον Κώδικα Υπουργικής Συμπεριφοράς που απαιτεί να συμπεριφέρεται στους δημόσιους υπάλλήλους με σεβασμό”.

Το σύνηθες απαιτεί απομάκρυνση των λειτουργών που παραβιάζουν τον κώδικα. Μετά τα δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση να δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μυστικής έρευνας και να απομακρύνει την υπουργό του. Για πολλούς λόγους δεν φαίνεται να προχωρήσει τώρα σε μία τέτοια απόφαση αλλά είναι πολύ πιθανό να το κάνει στον επόμενο ανασχηματισμό νωρίς τον επόμενο χρόνο.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν άμεσες.

O σκιώδης Υπ. εσωτερικών των Εργατικών Νικ Τόμας Σάιμοντς είπε:

 «Οι αποκαλύψεις δεν θα μπορούσαν είναι σοβαρότερες», «Η έκθεση πρέπει να δημοσιευθεί πλήρως και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να έρθουν ενώπιον του Κοινοβουλίου για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το χάλι».

Την ίδια στάση κράτησε και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με τον τομεάρχη εσωτερικών υποθέσεων Άλιστερ Κάρμαϊκλ ο οποίος είπε: 

«Οι ισχυρισμοί εναντίον της Υπουργού Εσωτερικών είναι εξαιρετικά σοβαροί»

«Τα πορίσματα της έρευνας του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να δημοσιευθούν πλήρως το συντομότερο δυνατόν, χωρίς πολιτική παρέμβαση».

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να τοποθετηθεί στο θέμα πολύ σύντομα.

Μοιράσου το άρθρο: