Με σταθερά βήματα προχωρά στην άρση των περιοριστικών μέτρων η Ισπανία. Από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου, το 70% της χώρας μπαίνει πλέον στην λεγόμενη «φάση 2» ενώ το 30% παραμένει στη « φάση 1». Μεταξύ των περιοχών που παραμένουν στη «φάση 1» είναι η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, που όπως όλα δείχνουν θα είναι οι τελευταίες που θα μπουν στην « νέα κανονικότητα». Η σταδιακή χαλάρωση υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου για όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ η απόφαση της Ιαπωνίας για το κλείσιμο της αυτοκινητοβιομηχανίας της NISSAN στην Καταλονία οδηγεί στην ανεργία περίπου 3.000 άμεσα εργαζόμενους και περίπου 25.000 έμμεσα. Ήδη ξεκίνησαν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από πλευράς εργαζομένων, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης έως τώρα να ανακληθεί η απόφαση της ασιατικής χώρας. Είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν κατακόρυφη πτώση λόγω της πανδημίας κι αυτό σημαίνει οικονομική ζημία για την εταιρία περίπου 6 δις ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 γι αυτό και η Ιαπωνία προχώρησε στην απόφαση αυτή. Ήδη η Nissan εγκαταλείπει την ΕΕ και αποφασίζει να επενδύσει πλέον στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Βόρεια Αμερική.

Εγκρίνεται σήμερα από την ισπανική κυβέρνηση δαπάνη ύψους 3 δις ευρώ που αφορά σε περίπου 2 εκατομμύρια οικογένειες και στη χορήγηση του « ελάχιστου εισοδήματος» για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα απόλυτης φτώχειας.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Μοιράσου το άρθρο: