(πηγή ANSA)

Διακίνηση ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας, αδικαιολόγητες συλλήψεις, βασανιστήρια αλλά και όργια σε αστυνομικό τμήμα αποκάλυψε έρευνα στην Ιταλία. Μια μεγάλη λίστα αδικημάτων – μαζί με άλλα που ώρα με την ώρα βγαίνουν στην επιφάνεια – φαίνεται να πραγματοποίησαν ένστολοι με την πλήρη γνώση και ανοχή των επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος της Piacenza Levante στην Βόρειο Ιταλία. 

Η υπόθεση αναδεικνύεται ως τεράστιο σκάνδαλο τις τελευταίες ημέρες στο περιβάλλον της Ιταλικής Αστυνομίας, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη 7 ένστολων και ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα να τεθεί σε αργία και ενδελεχή έλεγχο από τις αρχές. Ανάμεσα σε αυτούς που ερευνώνται βρίσκονται και ανώτερα στελέχη, οι οποίοι φαίνεται να επέτρεψαν τις δραστηριότητες της σπείρας. Όλα αυτά μάλιστα σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο είχε βραβευτεί το 2018.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, εφόσον όλα τα στοιχεία αναδεικνύουν μία δομή ισάξια μαφιόζικης σπείρας. Η ιεραρχική πυραμίδα είχε στην κορυφή της τον Αστυνομικό Giuseppe Montella, ο οποίος είχε στήσει ένα δίκτυο προμήθειας και διακίνησης ναρκωτικών με ‘βαποράκια’. Το κύκλωμα λόγω της διαρκούς ανάγκης προμήθειας ναρκωτικών προέβαινε σε κατασχέσεις στα σπίτια των ‘συνεργατών διακινητών’ και μάλιστα συχνά χρησιμοποιώντας βίαια βασανιστήρια. Μάλιστα η σπείρα δεν δίσταζε να παραχωρεί άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας εν μέσω εγκλεισμού, λόγω κορονοϊού, ώστε η διακίνηση των ναρκωτικών να συνεχίζει αδιάκοπα.  

Ο επικεφαλής της σπείρας ήταν ένας άνθρωπος εθισμένος στην καλοπέραση, το χρήμα και την χλιδάτη ζωή. Έτσι δείχνουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην κυκλοφορία τις τελευταίες μέρες στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που απεικονίζουν τον Montella και τους συνεργούς του με σαμπάνιες και χαρτονομίσματα. 

Απ’ ότι φαίνεται, ο Montella δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την ροή του χρήματος. Με μικτό ετήσιο μισθό στα 30 χιλιάδες ευρώ και 3 συνεχή χρόνια με τον κύριο τραπεζικό του λογαριασμό να είναι σχεδόν άδειος, ήταν πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν μία βίλα με πισίνα αξίας σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ, πάνω από 10 αυτοκίνητα πολυτελείας και μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού. Αυτή η εμμονή του lifestyle έκανε αδίστακτο τον Montella, με μεθόδους βίας που ο ίδιος παρομοίαζε με αυτά της τηλεοπτικής εγκληματικής σειράς GomorraΗ στολή ήταν για την σπείρα απλά το μέσο κατάχρησης εξουσίας. Αυτό φαίνεται και από το όργιο που διοργάνωσαν στο αστυνομικό τμήμα με την παρουσία ερωτικών συνοδών και εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις αστυνομικές στολές πεταμένες στο πάτωμα. Μια εμβληματική εικόνα, ισάξια χιλίων λέξεων. 

Η υπόθεση προκάλεσε «σεισμό» στην ιταλική αστυνομίας με ομόφωνη καταδίκη των πολιτών, ειδικά στα social media. Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ώρες, καθώς οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μέχρι σήμερα ανέρχονται στους 22 αλλά φαίνεται ο αριθμός να ανεβαίνει.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

Μοιράσου το άρθρο: