Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί την Ιταλία ότι παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, πρωτοπορεί σύμφωνα με τους Financial Times, ανακοινώνοντας έκτακτες δαπάνες για πολιτιστικά προγράμματα τα οποία εντάσσει στα αντι-τρομοκρατικά μέτρα που λαμβάνονται μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Δαπάνες δύο δισεκατομμυρίων προβλέπει το σχέδιο Ρέντζι, με το 1 δισ. να διατίθεται σε στρατιωτικά μέτρα. Το άλλο μισό των δαπανών θα είναι bonus που θα δοθούν στους νέους της Ιταλίας για να μυηθούν στον πολιτισμό με δωρεάν εισιτήρια για θέατρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το ζητούμενο είναι να απομακρυνθούν οι νέοι από τη βία που είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε συνοικίες μεταναστών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η απάντηση σε όσους σπέρνουν τον τρόμο είναι ο πολιτισμός, αυτοί καταστρέφουν, εμείς προστατεύουμε την κληρονομιά μας, εξήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και εν συνεχεία την Παρασκευή, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με θέμα την απειλή της τρομοκρατίας.
Το 60% των Ιταλών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Piepoli, δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιχειρήσεις Ρωσίας-Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών στο Iράκ και στη Συρία.
Το νομοσχέδιο που οι Ιταλοί αποκαλούν «bonus στους 18χρονους για θέατρο», προτού κατατεθεί προς ψήφιση στην ιταλική Βουλή, βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων, καθώς θεωρείται αιτία αναβολής για την ελάφρυνση του φόρου στις επιχειρήσεις, που περίμεναν διακαώς ξένοι και Ιταλοί επενδυτές.

Μοιράσου το άρθρο: