Παραλία στην Ιταλία (ΕPA)
Παραλία στην Ιταλία (ΕPA)

Οι φορείς της Ιταλίας είχαν προειδοποιήσει ότι φέτος η τουριστική περίοδος θα είναι πολύ δύσκοληΣε μία χώρα όπου ο τουρισμός ανέρχεται περίπου στο 13% του ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν 1.5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι μισοί εκ των οποίων είναι εποχικού χαρακτήρα, η χαλάρωση του εγκλεισμού αναμενόταν ως μια ανάσα. 

Αρχικά λοιπόν υπήρχε η ελπίδα πως ο μέσος Ιταλός θα ήθελε να πάει διακοπές οπωσδήποτε ώστε να “αλλάξει κλίμα” ύστερα από 3 μήνες “απομόνωσης”. Παράλληλα η Κυβέρνηση προσπάθησε να καθοδηγήσει τις επιλογές των Ιταλών προς τον εγχώριο τουρισμό ανακοινώνοντας την παροχή ενός επιδόματος ύψους έως και 500 Ευρώ ανά οικογένεια για διακοπές εντός της Ιταλίας. 

Αυτό το σκέλος του σχεδίου φαίνεται να πέτυχε ή έστω εν μέρει. Η Ένωση Ξενοδόχων Federalberghi πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα για τις προθέσεις των Ιταλών παραθεριστών αλλά και για τα έως τώρα στοιχεία από τις κρατήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων. 

Πάνω από το 96% των Ιταλών πολιτών που θα πάνε διακοπές θα προτιμήσει τον εγχώριο τουρισμό, με κύριο προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές (77%) και διαμονή σε ξενοδοχείο (σχεδόν 25%) λόγω καλύτερης αίσθησης υγειονομικών συνθηκών. Το 70% των ερωτηθέντων θα ταξιδέψει κυρίως με αυτοκίνητο.  

Εντούτοις, οι Ιταλοί που θα πάνε διακοπές θα είναι 20% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 45% εξ αυτών που δεν θα πάνε διακοπές αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Η τάση αποφυγής του συνωστισμού οδηγεί τις τουριστικές πόλεις της χώρας σε μία καταστροφική μείωση αφίξεων της τάξεως του 70%, ενώ σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων φαίνεται πως θα επιλέξουν ως κύρια παραθεριστική δραστηριότητα περιπάτους στα φυσικά κάλλη της χώρας

Το άνοιγμα των συνόρων, κάτι για το οποίο έδωσε μάχη ο υπουργός Εξωτερικών Di Maio στις αρχές Ιουνίου, αποτελούν επίσης έναν σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Υπό κανονικές συνθήκες, περισσότερο από το 50% των τουριστών προέρχονται από Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία. Με την επιδείνωση της κρίσης στις ΗΠΑ αλλά και την διστακτικότητα για διακοπές εκτός συνόρων, οι κρατήσεις είναι κατά πολύ μειωμένες. Σημειωτέων, ότι κρατήσεις από περιοχές εκτός Schengen καταγράφουν μείωση έως και 93%.

Τέλος, ο καθολικός τουριστικός τζίρος της Ιταλίας παρουσιάζει αισθητή μείωση, περίπου κατά 34%, και μόνο τον μήνα Ιούνιο χάθηκαν 110 χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας. Να τονίσουμε όμως πως περισσότεροι από το 66% των Ιταλών θα σπεύσει σε διακοπές τον μήνα Αύγουστο, οπότε υπάρχει μια μικρή ελπίδα για καλυτέρευση της ολικής εικόνας.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

Μοιράσου το άρθρο: