Κόντρα ΕΕ-AstraZeneca: Όλα τα δεδομένα για τη «μάχη των εμβολίων»

Ο φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, εκτός εάν αλλάξει πορεία στη γραμμή εφοδιασμού εμβολίων με τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ένας ευρωβουλευτής.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξει έλλειμμα 60% στις προμήθειες αυτό το τρίμηνο λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

Χθες το βράδυ, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «υποφέρει» εάν αρνηθεί να εφοδιάσει την ΕΕ ενώ η επίτροπος υγείας του μπλοκ, Στέλλα Κυριακίδη, επέμεινε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να έχει προτεραιότητα, παρόλο που υπέγραψε σύμβαση με την AstraZeneca (AZ) τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη τύπου, ο βρετανός υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσει το «πώς μπορεί να βοηθήσει» στην προσπάθεια εμβολιασμού της ΕΕ. Όταν όμως ρωτήθηκε αν η χώρα μπορεί να βγει χαμένη από το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει αρκετές δόσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι «το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει συμφωνηθεί και εξασφαλιστεί και οι προμήθειες ορίστηκαν πριν από λίγο καιρό» και διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί».

Ενώ η AstraZeneca έχει δεσμευτεί για «ακόμη στενότερο» συντονισμό με αξιωματούχους της ΕΕ, η εταιρεία δήλωσε ότι είχε αναφερθεί στην «πολυπλοκότητα» της αύξησης της παραγωγής των εμβολίων. Η εταιρεία άφησε επίσης αιχμές, υπενθυμίζοντας στους ευρωπαίους ηγέτες τη δέσμευσή της να παράσχει εκατομμύρια εμβόλια σε ανθρώπους σε ολόκληρη την ήπειρο χωρίς κέρδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγές στη Μ. Βρετανία ανέφεραν ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει ποσότητες εμβολίων που υπερβαίνουν τις ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού, επομένως ορισμένα εμβόλια θα διατεθούν σε άλλες χώρες όταν όμως επιτευχθούν οι στόχοι του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Daily Mail» υπάρχει φόβος ότι οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα εμβόλια του Ηνωμένου Βασιλείου σε «πολιτική ρητορική», αλλά προειδοποίησε ότι έτσι «θα προκύψει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκατομμύρια ανθρώπους».

Η Επίτροπος Υγείας της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδη έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην AstraZeneca ότι η φαρμακευτική εταιρία είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ ασκεί πιέσεις προς την εταιρεία, ώστε να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από τις μονάδες παραγωγής που έχουν έδρα στην Ευρώπη και την Βρετανία. Ωστόσο, η AZ επέμεινε ότι οι συμβάσεις της καθιστούσαν σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προτεραιότητα στα εμβόλια που παράγονται στην χώρα και ότι η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε μια υπόσχεση να καταβάλει «καλύτερες προσπάθειες» για την παροχή των δόσεων, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν θα μπορούσε να απαγορέψει τις εξαγωγές του βρετανικού εμβολίου. Διαβεβαίωσε όμως ότι αναμένει ότι η σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου με την AZ για 2 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα θα συνεχιστεί χωρίς καμία διακοπή.

«Είμαστε πολύ βέβαιοι για τις προμήθειες εμβολίων και τα συμβόλαιά μας και προχωράμε σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο Τζόνσον σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι αποτέλεσμα διεθνών ανταλλαγών, διεθνών συνεργασιών και η διανομή τους σε όλο τον κόσμο θα είναι επίσης μια μεγάλη πολυεθνική, διεθνής προσπάθεια».

Την περασμένη εβδομάδα η AZ ανακοίνωσε ότι ένα πρόβλημα στο βελγικό εργοστάσιό της σήμαινε ότι οι 80 εκατομμύρια δόσεις της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου θα μειωθούν στα 31 εκατομμύρια. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά από εκείνη της Pfizer η οποία επίσης μείωσε την παραγωγή στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο προκειμένου να κάνει μια αναβάθμιση. Οι Βρυξέλλες δεν φάνηκε να δέχονται την εξήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της AZ Pascal Soriot ότι οι «δυσλειτουργίες» στην αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ προέκυψαν λόγω της αργοπορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύναψη συμφωνίας.

ΕΕ: Ευρωβουλευτές προτείνουν επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

Οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις ελλείψεις των δόσεων των εμβολίων κλιμακώθηκαν και πάλι σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, με ορισμένους ευρωβουλευτές να απειλούν με επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποίησαν για «συνέπειες» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει τον εφοδιασμό του ευρωπαϊκού μπλοκ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε απαγόρευση των εξαγωγών του εμβολίου της Pfizer από το Βέλγιο, υποδηλώνοντας ότι οι 3,5 εκατομμύρια δόσεις που πρόκειται να φτάσουν σύντομα θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Peter Liese αναφέρθηκε σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο για τα εμβόλια. «Εδώ και πέντε εβδομάδες, το εμβόλιο της BioNTech που παράγεται μόνο στην Ευρώπη και το οποίο αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του γερμανικού κράτους και των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Liese.

«Νομίζω ότι η μόνη συνέπεια μπορεί να είναι η άμεση διακοπή της εξαγωγής του εμβολίου BioNTech, μετά όμως θα βρεθούμε στη μέση ενός εμπορικού πολέμου. Έτσι, η εταιρεία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», προειδοποίησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Μετά τις Βρυξέλλες και η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Astrazeneca με την υπουργό Βιομηχανίας της χώρας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση, ότι έχει ζητήσει από την αρμόδια ομάδα στην Ευρώπη «να διενεργηθεί έλεγχος στο εργοστάσιο της Astrazeneca». Εν τω μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, η οποία έχει καθυστερήσει την παραγωγή του δικού της εμβολίου,  αποφάσισε να συνεργασθεί με την Pfizer. Η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει τα τελευταία στάδια της παρασκευής του εμβολίου, ώστε να παρασχεθούν περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πούτιν και Μέρκελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Σε διαδικτυακή ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψουν σε μια πιο θετική ατζέντα και να αναπτύξουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης απαιτεί εντιμότητα και απαλλαγή από τις φοβίες και τα προβλήματα του παρελθόντος. Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα παγκόσμια προβλήματα και τις ανισορροπίες τα οποία θα μπορούσαν να χειροτερέψουν σε τέτοιο σημείο όπου «όλοι θα είναι εναντίον όλων».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι εντάσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε ο Πούτιν, επικαλούμενος εμπειρογνώμονες που έχουν παρομοιάσει την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο με τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και ότι θα μπορούσαν να προκύψουν παραλληλισμοί από τότε με τώρα όσον αφορά το εύρος αυτού που χαρακτήρισε ως συστημικές «προκλήσεις και πιθανές απειλές».

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε επίσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προέτρεψε ενάντια σε έναν πόλεμο εμβολίων μεταξύ των πλούσιων χωρών, λέγοντας ότι μια πολύπλευρη προσπάθεια θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την αναχαίτιση της πανδημίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν προγράμματα τα οποία επιδοτούν την πρόσβαση φτωχών χωρών στα εμβόλια.

«Είναι για μένα ακόμη σαφέστερο απ’ ό,τι πριν, πως οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας και πως ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα», είπε η Μέρκελ.

Αναστολή των εμβολιασμών στην Ισπανία

Η ανησυχία στην Ευρώπη μεγαλώνει καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και παρουσιάζονται ήδη ελλείψεις στις δόσεις των εμβολίων. Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και στα γηροκομεία, για τουλάχιστον 10 ημέρες λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων. Στην Τσεχία, το υπουργείο Υγείας συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανέφερε πως η χώρα θα κινηθεί νομικά τόσο με την Astrazeneca, όσο και με την Pfizer.

Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό  

Πριν από ενάμιση μήνα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είχε προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» λόγω των ανισοτήτων ως προς την διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο επικεφαλής του οργανισμού είπε επίσης ότι πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου δόθηκαν σε 49 πλουσιότερες χώρες, ενώ μια φτωχή  χώρα έλαβε μόνο 25 δόσεις.

Σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είχε δηλώσει ότι «η παγκόσμια αλληλεγγύη θα σώσει ζωές, θα προστατεύσει τους ανθρώπους και θα συμβάλλει στην ήττα αυτού του άγριου ιού». Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες είχε τονίσει ότι το εμβόλιο κατά της COVID «ανήκει στους ανθρώπους» και προέτρεψε τις χώρες να διασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στο εμβόλιο, λέγοντας ότι θα πρέπει να θεωρείται «δημόσιο αγαθό».

ΠΗΓΗ: CNBC, Independent, Dailymail, Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος