Κορονοϊός: Οι θεωρίες συνωμοσίας «εξαφανίζουν» την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

Αμέτρητες ιστορίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Τζόρτζια από το Κρατικό Πανεπιστήμιο, οι θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν την εξάπλωση της COVID-19 έχει δημιουργήσει εντάσεις και συνάμα μείωση της εμπιστοσύνης στην επιστήμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχες θεωρίες διαδίδονται μεταξύ των ανθρώπων. Αναρίθμητα σενάρια επιστημονικής φαντασίας κυκλοφορούν τελευταία, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε καθιερωμένα ΜΜΕ. Άλλοτε είναι απλώς αστεία, άλλοτε όμως μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η COVID-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στις πεποιθήσεις ενός ατόμου, υπερβαίνοντας την επιρροή των επιστημονικών μηνυμάτων και μειώνοντας την προθυμία του να δράσει για τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου.

Τα άτομα που πιστεύουν σε μία «θεωρία συνωμοσίας», καθίστανται λιγότερο πιθανό να δουν ενέργειες όπως η χρήση μάσκας προσώπου, συχνό πλύσιμο χεριών και κοινωνική απόσταση, απαραίτητα για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι ερευνητές Toby Bolsen, Risa Palm και Justin Kingsland εξέτασαν τυχαία 1.074 ερωτηθέντες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ημερών από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.

Στο πλαίσιο της έρευνας τους δόθηκε ένα άρθρο φτιαγμένο έτσι ώστε μοιάζει με μια είδηση σχετικά με την προέλευση της COVID-19. Οι άνθρωποι που διάβασαν μόνο ένα κανονικό επιστημονικό άρθρο, όταν ρωτήθηκαν αργότερα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε φυσικά από τη ζωονοσογόνο μετάδοση. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξη τους για πρόσθετη χρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας για τον εντοπισμό επιβλαβών ιών.

Όσοι διάβασαν το άρθρο που υποδηλώνει ότι η COVID-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση, ήταν πιο πρόθυμοι να τιμωρήσουν την Κίνα. Μειώθηκαν επίσης οι προθέσεις τους να ασκήσουν τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο και να δημιουργήσουν πρόβλημα τις επιστημονικές πληροφορίες. Στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, όπου τα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν επανειλημμένα σε μηνύματα συνωμοσίας, τα ευρήματά μας μπορεί στην πραγματικότητα να υποτιμήσουν τις επιπτώσεις αυτής της έκθεσης», δήλωσε ο ερευνητής Palm.

«Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το πώς η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να επηρεάσει το πραγματικό περιβάλλον πληροφοριών», δήλωσε ερευνητής Bolsen.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος