Ανοίγει σήμερα  τα σύνορά της στους τουρίστες η Μάλτα. Όχι όμως στους Βρετανούς παρόλο που αντιστοιχούν στο 30% των τουριστών στο νησί. Επιτρέπονται  αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Επιτρέπονται  αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αμιγώς τουριστική χώρα η Μάλτα, με περίπου 2,7 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, έχει πληγεί σοβαρά απο τον κορονοϊό.

«Ευελπιστούμε να υποδεχτούμε 700.000 τουρίστες μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη η υπουργός Τουρισμού Τζούλια Φαρούτζα Πορτέλι, η οποία πρόσθεσε ότι  διεξάγονται συνομιλίες για να διευρυνθεί η λίστα με τους προορισμούς και κυρίως με την Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Τόνι Ζάχρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστίασης της Μάλτας, δήλωσε ότι αναμένει ένα αργό ξεκίνημα με πιθανόν 15% αφίξεις τον Ιούλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, την ώρα που τα έσοδα απο τον τουρισμό συνεισφέρουν στο ένα τέταρτο των εσόδων της χώρας.

Η Μάλτα «δεν μπορούσε πλέον να κρατάει κλειστό το αεροδρόμιο», είπε.

Τα αεροπορικά ταξίδια  απαγορεύτηκαν τον Μάρτιο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη. Οι περιορισμοί στις οικονομικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων, χαλάρωσαν στις αρχές Ιουνίου.

Η Μάλτα κατέγραψε μόλις δύο νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν μόλις 26 ενεργά κρούσματα. Εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19.

«Η Μάλτα διαφημίζεται ως μια ασφαλής χώρα», είπε η Φαρούτζα Πορτέλι και πρόσθεσε ότι οι τουρίστες που φθάνουν στην χώρα δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επιβάλλονται στο αεροδρόμιο της χώρας, όλοι οι ταξιδιώτες θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα ή ασπίδα προσώπου και θερμικές κάμερες θα θερμομετρούν τους επιβάτες.

Δύο άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ισπανία και η Πορτογαλία, άνοιξαν σήμερα επισήμως το κοινό σύνορό τους για όλους τους ταξιδιώτες έπειτα από μια περίοδο τριών μηνών που είχε παραμείνει κλειστό για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα άνοιξαν τα σύνορα. Όλοι οι άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός της ΕΕ ήρθησαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η κοινή μας ευημερία και τύχη εντός του ευρωπαϊκού σχεδίου εξαρτάται από το άνοιγμα αυτού του συνόρου. Η πανδημία μάς πρόσφερε μια νέα οπτική του παρελθόντος στο οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε: μιας ηπείρου με κλειστά σύνορα», έγραψε στο Twitter ο Κόστα.

Από την πλευρά της η Αυστρία εκδίδει ταξιδιωτικές οδηγίες για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που δεν ανήκουν στην ΕΕ, εξαιτίας μιας αύξησης στα κρούσματα εκεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και το υπουργείο του.

Ο υπουργός είπε ότι το μέτρο αφορά έξι χώρες, ενώ το υπουργείο του ανέφερε στο Twitter ότι οι χώρες αυτές είναι οι: Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: