Κορονοϊός: Πόση ώρα μετά είναι ασφαλές το περιβάλλον αν βήξει ασθενής

Ο κορονοϊός Sars-Cov2 που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί όταν τα άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν και εκπνέουν μεγάλα σταγονίδια, αλλά και μέσω μικρότερων σωματιδίων που εκλύονται όταν κάποιος αναπνέει, μιλάει ή τραγουδάει. Και πόσο ευκολότερο μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε μικρούς και με ανεπαρκή εξαερισμό χώρους, όπως είναι το ασανσέρ. Οι ανελκυστήρες, που είναι κλειστά μεταλλικά κουτιά με κουμπιά που αγγίζονται συχνά, ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για την εξάπλωση του ιού ακόμα και μισή ώρα μετά.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κορονοϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας εδώ.

Τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Προτείνουν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος