32 νεκροί στη Μιανμάρ – Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δυτική Μιανμάρ  όταν  αντάρτες Ροχίνγκια περικύκλωσαν πολλά συνοριακά φυλάκια.

Ειναι το πιο αιματηρό επεισόδιο εδώ και αρκετούς μήνες στην Πολιτεία Ραχίν, όπου σοβεί η ένταση μεταξύ των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και των βουδιστών που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού της Μιανμάρ.

Στην Ραχίν  ζουν χιλιάδες Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι θύματα μεγάλων διακρίσεων, δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε σχολεία, τα νοσοκομεία ή την αγορά εργασία.

Περισσότερα από 20 αστυνομικά φυλάκια στα σύνορα με το Μπανγκλαντές δέχθηκαν επίθεση από περίπου 150 αντάρτες Ροχίνγκια νωρίς το πρωί, ενώ πολλά εξ αυτών παραμένουν περικυκλωμένα, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν (…) Και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουμε μετρήσει επτά πτώματα τρομοκρατών», ανακοίνωσε το γραφείο της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο επικεφαλής του στρατού, επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι «στρατιώτες και αστυνομικοί μάχονται από κοινού εναντίον των τρομοκρατών», προσθέτοντας ότι πλέον ο απολογισμός των νεκρών είναι 32. Μεταξύ αυτών ένας στρατιώτης, δέκα αστυνομικοί και 21 Ροχίνγκια.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ επεσήμανε εξάλλου «τη σύμπτωση των επιθέσεων αυτών με τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης της επιτροπής» υπό τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν για την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν. Στην έκθεση  καλείται η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα.

Κάτοικοι, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και παρατηρητές δήλωσαν στο Reuters ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι στο χωριό Ζάι Ντι Πιν εμποδίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες να πάνε στη δουλειά τους, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα. Πολύ λίγοι εξ αυτών μπόρεσαν να περάσουν για να πάρουν προμήθειες για την κοινότητα την Τρίτη.

Στο χωριό Ζάι Ντι Πιν, ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, μουσουλμάνοι και βουδιστές, ενώ υπάρχει βουδιστικό μοναστήρι, αλλά και τέμενος. Ωστόσο οι περίπου 700 Ροχίνγκια είναι αποκλεισμένοι στη συνοικία τους, με έναν φράχτη να τους εμποδίζει την έξοδο και εμποδίζοντάς τους να πάνε στην αγορά αλλά και τη λίμνη για να προμηθευτούν πόσιμο νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος