Δέκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών που κόστισαν 1, 1 δισ. δολάρια, το πρώτο «παγκόσμιο» μουσείο στον αραβικό κόσμο, το μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, εγκαινιάστηκε παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ.

‘Ενα πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, (Belle Ferronnierre), που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό , έργα του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, μαζί με θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, βρίσκονται μεταξύ των 600 εκθεμάτων. Τα 300 από αυτά είναι «με ενοίκιο» από μουσεία της Γαλλίας, όπως και το όνομα Λούβρο το οποίο δανείστηκε για 30 χρόνια το αραβικό Μουσείο, έναντι 520 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που σχεδίασε την «πόλη-μουσείο», εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες για να κατασκευάσει στο νησί Σααντιγιάτ τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια, υπό «έναστρο θόλο».

«Η ομορφιά ενώνει τους ανθρώπους και ο πολιτισμός διασχίζει σύνορα, μεταφέροντας οικουμενικά μηνύματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την τελετή των εγκαiνίων.

Το Λούβρο των Εμιράτων θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Σάββατο με συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: AFP, Economist, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: