Στην Τουρκία βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για διασφάλιση των συνόρων της, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση στην επιχείρηση της Άγκυρας στην Αφρίν της Συρίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν για κοινούς μηχανισμούς αξιολόγησης των θεμάτων και των καταστάσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί το τέλμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως στην κρισιμότητα της φάσης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις, η επίσκεψη αυτή ή θα σήμαινε την επιδείνωση ή μια πορεία προς εξομάλυνση. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τελικά αποφασίστηκε η εξομάλυνση.

Από την πλευρά του, ο Ρεξ Τίλερσον σημείωσε ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί και, εάν συντονιστούν και κατά των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, εκτός του Ισλαμικού Κράτους, θα έχουν πιο στενή συνεργασία.

Ένα θέμα είναι, πρόσθεσε, και το Μούνμπιτς (περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι, μαζί με τους Αμερικανούς).

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι διατυπώθηκε η προσμονή των δύο πλευρών να λυθούν ζητήματα διώξεων στελεχών των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι τα θέματα της Τουρκίας στο Αφρίν είναι θέματα ασφάλειας, και πρωτίστως πρέπει οι ΗΠΑ να τηρήσουν τον λόγο τους ότι η YPG θα αποχωρήσει από το Μούνμπιτς και «να αποφασίσουμε ποιοι θα διαφαλίζουν εκεί την ασφάλεια».

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: