Ακσόι: Η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη, απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις οποίες επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.


«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Πάντως η Τουρκία δέχθηκε πυρά και από την Ιταλία και τον Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο που χθες συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατήγγειλαν εκ νέου ως απαράδεκτα τα Τουρκολιβυκά μνημόνια, επισημαίνοντας πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Και συμφώνησαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επισπεύσει την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος