Τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή τους εκφράζουν περίπου 70 επιστήμονες στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και έξι βραβευθέντες με Νόμπελ) μπροστά στο ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την εξέλιξη του ανταγωνισμού στον τομέα των εξοπλισμών.

Οι πυρηνικές δοκιμές είχαν σταματήσει το 1992. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το ενδεχόμενο επανέναρξης πυρηνικών δοκιμών, είναι προειδοποίηση προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Κατηγορίες ΗΠΑ προς την Κίνα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο αστραπή» για «να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως την κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο».

Αυτή η τελευταία επίθεση της Ουάσινγκτον προήλθε δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμπ Μπαρ, και προστίθεται στις πλέον σχεδόν καθημερινές κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ ή του υπουργού Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο εναντίον του Πεκίνου.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει πλέον αφοσιωθεί σε έναν οικονομικό πόλεμο αστραπή (blitzkrieg) μια επιθετική και ενορχηστρωμένη εκστρατεία» για να «καθιερωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας και να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές» ότι η Κίνα «δεν επιδιώκει μόνο να ενταχθεί στις τάξεις άλλων προηγμένων βιομηχανικών οικονομιών, αλλά και να τις αντικαταστήσει όλες μαζί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ, ΑFP, Reuters

Σχετική είδηση: Σε ελεύθερη πτώση οι σχέσεις Κίνας και Η.Π.Α.

Μοιράσου το άρθρο: