Πλησιάζει η διάσκεψη του Βερολίνου και η κινητικότητα των τελευταίων ημερών στη διπλωματία χαρακτηρίζεται έντονη καθώς γίνονται εκατέρωθεν δηλώσεις. Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος μετέδωσε την είδηση της απρόσμενης επίσκεψης του στρατάρχη Χάφταρ της Λιβύης στην Αθήνα. Επισήμως η Τουρκία παραμένει σιωπηλή για την επίσκεψη. 

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας κάνουν λόγο για απόφαση σκάνδαλο από την πλευρά της χώρας  μας και προδικάζουν ότι η επίσκεψη αυτή θα προκαλέσει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Τουρκία προσέρχεται στο Βερολίνο υπό την σημαία ότι επιθυμεί την ειρήνη και ο Χάφταρ τον πόλεμο. Ωστόσο μόλις τρεις μέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Tούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να στηρίξει το σύμμαχό του, πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ κατά του αντιπάλου του, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στην τουρκική πρόθεση η Γαλλία απαντά με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο R1 Charles de Gaulle που θα πλεύσει στην Αν. Μεσόγειο, το οποίο σύντομα θα πλαισιώσει φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο θεωρούν καλό οιωνό την προσέλευση του στρατάρχη Χάφταρ στην διάσκεψη για την κρίση στην Λιβύη.
Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χ.Μας δήλωσε σήμερα ότι η διάσκεψη εστιάζει σε άσκηση επιρροής στις χώρες που υποστηρίζουν τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη έτσι ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση και ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση τους προηγούμενους μήνες και ότι έχει επιτευχθεί σημαντική συμφωνία σε πολλά σημεία για τη μελλοντική πολιτική διαδικασία της χώρας.

Η εφημερίδα Bild διερωτάται αν ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αυτός που υπαγόρευσε τη λίστα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και απαίτησε να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα καθώς το επιχείρημα της κας Μέρκελ είναι ότι αυτός έχει στο έδαφος του  εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες ενώ η Ελλάδα δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Στο Βερολίνο αίσθηση έχει κάνει στα ΜΜΕ η προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Ε.Ε.-Λιβύης  αν δεν ακυρωθεί  η προηγηθείσα συμφωνία της Λιβύης που έχει υπογραφεί με την Τουρκία για την ΑΟΖ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ζητήσει στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε διπλωματικό επίπεδο έγινε γνωστό από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, πώς  οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη αναγκάζουν μετανάστες, ειδικά Σουδανούς, να πολεμούν στις τάξεις τους

Ανταποκρίσεις: Α.Φερεντίνου, Γ.Παππάς
Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Λιβύη:Διεθνείς αντιδράσεις για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων-Ναυτική ασπίδα (video)

Μοιράσου το άρθρο: