Οι πυρκαγιές που άφησαν 4 εκατομμύρια εκτάρια καμμένης γης στη Βολιβία προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 2,3 εκατομμυρίων άγριων ζώων και «ανεπανόρθωτη» καταστροφή σε δάσος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις περιβαλλοντολόγων. Πεδινές εκτάσεις στα ανατολικά, μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου, παραδόθηκαν στην πυρά μετατρέποντας σε «νεκρή ζώνη» την περιφέρεια Chiquitania.

Σύμφωνα με βιολόγους που ερευνούν το μέγεθος της καταστροφής, ανάμεσα στα ζώα περιλαμβάνονται ενδημικά είδη ελαφιών και τρωκτικών, οσελότοι – είδος αιλουροειδών που ζει στην Λατινική Αμερική – μυρμηγκοφάγοι, ασβοί, πούμα, τάπιροι, ιαγουάροι, χελώνες, σαύρες, λάμα, καθώς και υδρόβια ζώα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν απανθρακωμένα ζώα σε δάση που σιγοκαίγονται και πουλιά να φεύγουν προς τις περιοχές που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές. Το μέγεθος της καταστροφής στην άγρια ζωή στο υπόλοιπο μέρος της χώρας δεν είναι ακόμη γνωστό.

Οι πυρκαγιές, που από τον Αύγουστο αφανίζουν δάση και βοσκοτόπια, κατέστρεψαν και το «πρωτογενές δάσος» με έκταση πάνω από 100 εκτάρια στον Φυσικό Δρυμό της Τουκαβάκα στην περιφέρεια της Σάντα Κρους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: