Τα δύο κύρια κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, οι δημοκρατικοί του Σιν Φέιν και οι ενωτικοί του DUP, ανακοίνωσαν πως δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μέχρι τη σημερινή λήξη της προθεσμίας στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

«Οι συνομιλίες απέτυχαν», σχολίασε η επικεφαλής του DUP και απερχόμενη πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ επιρρίπτονας αμέσως την ευθύνη στο Σιν Φέιν. Το DUP, πρόσθεσε, «ήταν αποφασισμένο να σχηματίσει σήμερα μια κυβέρνηση συνασπισμού, όμως το Σιν Φέιν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’Νιλ είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Κυριακής ότι οι συνομιλίες είχαν φθάσει «στο τέλος» και ότι το εθνικιστικό κόμμα δεν θα έκανε πρόταση για πρωθυπουργό ή για την κυβερνητική ομάδα.

Με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή του βρετανού υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζέιμς Μπρόκενσάιρ, ο οποίος έχει τρεις επιλογές: να παρατείνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων, να προκηρύξει νέες εκλογές ή να κηρύξει την επιστροφή στην «απ’ ευθείας διακυβέρνηση», δηλαδή τη διοίκηση της επαρχίας απ’ ευθείας από το Λονδίνο, καθώς δεν υφίσταται κάποια λειτουργική περιφερειακή εκτελεστική αρχή.

Η διοίκηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Λονδίνο ήταν το σύστημα που ίσχυε στη διάρκεια των τριάντα ετών των διαθρησκευτικών συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: