«Είτε θα ακυρωθούν όλα, είτε θα εφαρμοστούν όλα» προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλώντας ότι θα τεθούν σε κίνδυνοοι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα.

Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι σε μια συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια στην Άγκυρα και την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Απειλεί και την Ολλανδία ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Ρότερνταμ, παρόλο που ο δήμαρχος της πόλης έχει δηλώσει ότι δεν θα του επιτρέψει να μιλήσει σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα.

Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία, αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.

Έχει διπλωματική ασυλία, οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο, προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: