Χιλιάδες νέες εστίες στον Αμαζόνιο -Δραματική έκκληση ιθαγενών

Την ώρα που ισχυροί της ομάδας των 7 υπόσχονται οικονομική βοήθεια με όρο την αναδάσωση του Αμαζονίου, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Βραζιλίας αναφέρει ότι τους πρώτους 7 μήνες του έτους αποψιλώθηκε έκταση διπλάσια της Αττικής. Aπό την Πέμπτη προστέθηκαν 9.500 νέες εστίες φωτιάς, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 18 Αυγούστου έχουν χαθεί στις φλόγες 800 χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους.

Τα έξι κρατίδια του Αμαζονίου που βιώνουν την καταστροφή αιτήθηκαν βοήθεια και η κυβέρνηση θέτει στη διάθεσή τους 44 χιλιάδες στρατιώτες και έξι αεροσκάφη. Μαζί τους 30 πυροσβέστες σε μία μάχη άνιση που άρχισε να δίνεται με καθυστέρηση και κατόπιν διεθνούς κατακραυγής.  Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν στο μεταξύ νέα δραματική έκκληση των ιθαγενών του Αμαζονίου.

Η αποψίλωση ισοδυναμεί με άνω του 20% του Αμαζονίου, κι αυτό μετατρέπει την περιοχή σε σαβάνα που σε συνδυασμό με την ξηρασία ευνοεί τις φωτιές και την απώλεια της βλάστησης.

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Ωστόσο, το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνουν οι τοπικές αρχές.

Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:’Αννα Παπασωτηρίου, Μαρία Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος