Στη Χιλή, για άλλη μια ημέρα η πρωτεύουσα Σαντιάγο θύμισε πεδίο μάχης. Επεισόδια ξέσπασαν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Πινιέρα. Την ώρα που πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη του Σαντιάγο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Την ώρα που πορεία προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Τουλάχιστον μία αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί κατά τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες με έναυσμα τις αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό.

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε σε αιτήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα.

Χθες το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα σκαλοπάτια δικαστηρίων και οργισμένοι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν με τα οχήματά τους κινούμενοι με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των διοδίων.

Σε άλλες πόλεις όπως το Βαλπαραΐσο και τη Βίνια ντελ Μαρ πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.

Οι Χιλιανοί αξιώνουν πλέον μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αναθεώρηση του Συντάγματος, κληροδοτήματα της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην ακύρωση δύο μεγάλων διεθνών συνόδων κορυφής.

 

Πηγή:ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: