Covid-19: Συναγερμός για νέα εστία μόλυνσης στο Βερολίνο- Η Τουρκία στις «περιοχές κινδύνου»

Μια ολόκληρη πολυκατοικία με 369 κατοίκους στο νοτιοανατολικό Βερολίνο (Neukoelln), βρίσκεται σε καραντίνα και ήδη επιβεβαιώνεται ότι 58 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό. Συνολικά στη Γερμανία αναφέρονται 570 νέες λοιμώξεις από χθες έως σήμερα το πρωί. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 30 σε 8.820.

Στις «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό συγκαταλέγει την Τουρκία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην Γερμανία από τη χώρα. Από την πλευρά της ‘Αγκυρας εκφράζεται ήδη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που προκαλεί η γερμανική απόφαση στον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις χώρες της Ε.Ε. με εξαίρεση την Σουηδία, τις συνδεδεμένες χώρες μέσω Σένγκεν (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Νορβηγία) και την Μεγάλη Βρετανία. Η ταξιδιωτική οδηγία παραμένει σε ισχύ έως το τέλος Αυγούστου.

Από τις 15 Ιουνίου, οι Αυστριακοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την υποχρέωση καραντίνας στην Ελλάδα, η οποία, συγκριτικά, αντιμετώπισε καλά την κρίση υγείας, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σε σημερινό δημοσίευμά της, στο οποίο παρατίθενται οι κανονισμοί που ισχύουν για τους Αυστριακούς ταξιδιώτες, στους πλέον αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς τους στο εξωτερικό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν στα μέτωπα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα ανήλθε έτσι σε 116.850 καθώς καταγράφηκαν 740 θάνατοι σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Ρεκόρ θανάτων καταγραφεται και πάλι στην Βραζιλία με 1282 θύματα και 35.000 κρούσματα σε μια ημέρα.

Επιπλέον 2.000 θάνατοι καταγράφηκαν στην Ινδία εντός 24ώρου.

Στην Κίνα ακυρώθηκαν πάνω από χίλιες πτήσεις σε δύο αεροδρόμια του Πεκίνου  λόγω της νέας αύξησης κρουσμάτων.

Ο εντοπισμός μέσα σε πέντε ημέρες τουλάχιστον 137 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, περιγράφεται ως ξέσπασμα με εστία μόλυνσης αγορά τροφίμων.
Η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές ευρωπαϊκού σολομού μετά τις πληροφορίες το Σάββατο ότι ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε σε εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην αγορά Σινφάντι του Πεκίνου. Ο Νορβηγός υπουργός Αλιείας και Θαλασσινών, ανακοίνωσε πάντως ότι και οι κινεζικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νορβηγικός σολομός πιθανότατα δεν ήταν η πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Π.Ο.Υ: Η χρήση της δεξαμεθαζόνης είναι επιστημονική επιτυχία κατά του COVID-19

Στο μεταξύ, η Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι είναι απίθανο να ξανανοίξει τα σύνορά της πριν από το 2021 για τους διεθνείς ταξιδιώτες ως το ερχόμενο έτος, αλλά θα προσπαθήσει να χαλαρώσει τους κανόνες εισόδου για φοιτητές και άλλους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα για να μείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Σάιμον Μπέρμιγχαμ.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 440.000 ανθρώπους στον πλανήτη αφότου ο SARS-CoV-2 προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Γερμανία: Ιχνηλάτηση μέσω bluetooth

Περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια χρήστες προσέλκυσε ήδη κατά το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της η γερμανική εφαρμογή για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορονοϊού και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Έχουμε πάνω από έξι εκατομμύρια λόγους για τους οποίους ο κορονοϊός μελλοντικά θα έχει λιγότερες πιθανότητες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι κάθε χρήστης που «κατεβάζει» την εφαρμογή είναι σημαντικός. «Αυτό το δυνατό ξεκίνημα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και για περισσότερους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν. Ο περιορισμός του κορονοϊού είναι ομαδικό παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η χρήση της είναι εθελοντική και δεν ενέχει κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή και στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν το bluetooth. Μόλις γίνει αυτό, τα κινητά τηλέφωνα αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και αναζητούν, στο άμεσο περιβάλλον, συγκεκριμένους κώδικες που προειδοποιούν ότι ένας χρήστης νοσεί από κορονοϊό, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τα προσωπικά στοιχεία του. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι και ο ίδιος ο ασθενής έχει ενημερώσει την εφαρμογή του.

Ο καθένας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αποθηκεύει τις πληροφορίες που αφορούν στην υγεία του στο κινητό του και όχι σε μία εκντρική βάση δεδομένων.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε πάντως τις χώρες του Κόλπου όπως το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν να σταματήσουν την χρήση τέτοιων εφαρμογών.

Επεισόδια στη Γαλλία

Εκτεταμένα επεισόδια, ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης γιατρών και νοσηλευτων που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς.

Εν μέσω γενικής απεργίας, χθές τα συνδικάτα κατήγγειλαν ότι πολλοί ασθενείς πέθαναν εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Η ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, απαιτήθηκε επέμβαση καθώς παρείσφρησαν αναρχικοί.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, Ανδριάννα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος