COVID-19: Έκλεισε το IFEMA στη Μαδρίτη – Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας– Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος του ΠΟΥ

Οι τελευταίοι 10 ασθενείς του Νοσοκομείου ΙFEMA αποχαιρέτησαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του και το νοσοκομείο κλείνει. Μόνο που δεν πρόκειται για πραγματικό νοσοκομείο. Είναι το εκθεσιακό κέντρο ΙFEMA της Μαδρίτης με περισσότερα από 1 εκατομμύριο m2 στο οποίο οργανώνονται περίπου 80 διεθνείς εκθέσεις τον χρόνο με εκατομμύρια επισκέπτες.

Εδώ και 40 ημέρες και με εκπληκτική ταχύτητα στήθηκε σε τρία pabellón του ένα πρόχειρο νοσοκομείο χωρητικότητας 5.500 κλινών. Σε 48 ώρες και με ένα δυνατό δίκτυο εθελοντών το νοσοκομείο ήταν έτοιμο. Άνεργοι υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι κλπ προσέτρεξαν προς βοήθεια στο στήσιμό του. Πέρασαν από τις κλίνες του πάνω από 4.000 ασθενείς με COVID-19. Σήμερα οι τελευταίοι δέκα ασθενείς αποχαιρέτησαν τις εγκαταστάσεις του και όπως λένε οι επικεφαλής του νοσοκομείου έχει τη δυνατότητα να ξαναστηθεί σε 24 ώρες αν χρειαστεί.

Η Αυτονομία της Μαδρίτης και της Καταλονίας είναι αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι γεγονός ότι Μαδρίτη και Βαρκελώνη είναι οι πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ισπανίας. Ήδη στη Μαδρίτη έκλεισαν και δυο από τα τρία προσωρινά νεκροτομεία της πόλης. Τώρα όμως όλοι έγιναν λίγο περισσότερο σοφοί και είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενη νέα έξαρση του ιού.

Από τα περισσότερα από 215.000 κρούσματα στη χώρα περίπου 40.000 αφορούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής. Πενήντα εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους. Οι 35 ήταν γιατροί. Πραγματική αυτοθυσία σε συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους. Γι αυτό δεν παύουμε κάθε βράδυ στις 8μ.μ. να χειροκροτούμε από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά μας.

Όταν ξεκινήσουν και πάλι οι εκθέσεις στο IFEMA και αρχίσουμε να τις επισκεπτόμαστε θα γνωρίζουμε ότι σε ορισμένα από τα pabellón του βρέθηκαν άνθρωποι που χαροπάλεψαν.

Στην πορεία αυτή και σε όλη τη χώρα περίπου 24.000 έχασαν τη ζωή τους. Όμως 114.000 νοσηλεύτηκαν και αποθεραπεύτηκαν.

Σε κανονικές συνθήκες πολέμου.

Ανταπόκριση Ισπανία: Δώρα Μακρή

Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας σε σχέση με τις πλουσιότερες

Οι θάνατοι από την COVID-19 στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με εκείνους στις πλουσιότερες περιοχές και το Λονδίνο έχει δεχτεί μακράν το σφοδρότερο πλήγμα από την νόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούν τους θανάτους από τη νόσο κατά την περίοδο 1η Μαρτίου με 17 Απριλίου, προκύπτει ότι σημειώθηκαν 20.283 θάνατοι, δηλαδή 36,2 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό θνητότητας από την COVID-19 στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας είναι 55,1 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με 25,3 ανά 100.000 κατοίκους στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.

Το ποσοστό θνητότητας στο Λονδίνο είναι μακράν το υψηλότερο από κάθε άλλη περιοχή με 85,7 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιο από το επόμενο υψηλότερο ποσοστό σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι περισσότερο πληγείσες περιφέρειες της πρωτεύουσας είναι το Νιούαμ, το Μπρεντ και το Χάκνει, από τις φτωχότερες του Λονδίνου.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ποσοστό θνητότητας στο Νιούαμ είναι 1454,3 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Με τηλεδιάσκεψη η ετήσια σύνοδος του ΠΟΥ στις 18 Μαίου

Η ετήσια σύνοδος, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη από τις 18 Μαϊου και θα επικεντρωθεί στην πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Στην περιορισμένη σε αριθμό θεμάτων ατζέντα θα περιλαμβάνονται θέματα που είναι απαραίτητα για την “συνοχή στη διακυβέρνηση”, όπως η εκλογή του εκτελεστικού συμβουλίου και η ομιλία του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ταρίκ Τζασάρεβιτς σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF ζήτησε να αποδεσμευτεί ένα “τεράστιο απόθεμα” σε προμήθειες εμβολίων καθώς υπάρχει σημαντική μείωση των εμπορικών πτήσεων και περιορισμένη διαθεσιμότητα των ναυλωμένων πτήσεων εξαιτίας της πανδημίας.

“Η UNICEF κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην αεροπορική βιομηχανία και σε άλλους να απελευθερώσουν χώρο για φορτία με εφικτό κόστος γι αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές”, είπε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαριξί Μερκάδο.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος