Έκκληση Γκουτέρες να τερματιστεί η ατιμωρησία των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων

Σε έκκληση για ελεύθερο Τύπο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διατήρηση της ειρήνης προέβη για ακόμα μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων.

H Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 και τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου. Η απόφαση προτρέπει τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση «της σημερινής κουλτούρας ατιμωρησίας» στα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους. Από το 2006, η UNESCO έχει καταδικάσει τις δολοφονίες 1.200 δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, εννέα στα δέκα από τα εγκλήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζομένους στα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση στην ενημέρωση των πολιτών επιμένει στο φετινό του μήνυμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η πανδημία έχει αναδείξει νέες απειλές για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καθώς ο αριθμός των σωματικών επιθέσεων έχει αυξηθεί» και ότι «υπήρξαν τουλάχιστον 21 επιθέσεις σε δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδηλώσεις στο πρώτο μισό του 2020, αριθμός ίσος με τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων για όλο το 2017». Σημειώνει, επίσης, πως υπήρξαν επιπρόσθετοι περιορισμοί στο έργο των δημοσιογράφων, όπως απειλές για διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, άρνηση στη δημοσιογραφική πρόσβαση και αποτυχία στο να ασκηθούν διώξεις και να διερευνηθούν τα εγκλήματα εναντίον τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκουτέρες ισχυρίζεται ότι η στοχοποίηση των δημοσιογράφων οδηγεί στο συνολικό πλήγμα της κοινωνίας, ενώ υπερτονίζει πως «εάν δεν προστατέψουμε τους δημοσιογράφους, η δυνατότητα μας να παραμείνουμε ενημερωμένοι και να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα γεγονότα παρεμποδίζεται σοβαρά». Εν συνεχεία, αναφέρεται στην παραπληροφόρηση που διασπείρεται ελεύθερα στο διαδίκτυο σαν πανδημία, όταν παρεμποδίζεται η ασφαλής εργασία των δημοσιογράφων:  «Οι ειδήσεις που στηρίζονται σε γεγονότα και η ανάλυση εξαρτώνται από την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων που διεξάγουν ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η οποία είναι ριζωμένη στο θεμελιώδες αξίωμα της δημοσιογραφίας: “δημοσιογραφία χωρίς φόβο ή συμφέροντα”».

ΠΗΓΗ: UNESCO, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος