«Θα υπάρξει μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, αν τα στρατεύματα της Δαμασκού δεν υποχωρήσουν», απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στο Ιντλίμπ, δύο ημέρες μετά την αποστολή ενισχύσεων με 50 και πλεόν τεθωρακισμένα.

«Επειδή φιλοξενούμε 3,5 εκατ. Σύρους στο έδαφός μας και δεν μπορούμε αντέξουμε άλλο ένα εκατομμύριο από το Ιντλίμπ στα σύνορά μας μένοντας σιωπηλοί», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου το τελεσίγραφο προς τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να αποσυρθούν από την περιοχή του Ιντλίμπ όπου βρίσκονται 12 τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια.

Επίσης, ο Ερντογάν επέκρινε τη Ρωσία, κατηγορώντας την και για «έλλειψη ευαισθησίας έναντι των αμάχων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα βρεθεί λύση» για χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας, τον οποίο ελέγχει η Ρωσία.

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση στο Ιντλίμπ, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Στέλνουμε ενισχύσεις στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία για να προστατέψουμε 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που διατηρούμε στην περιοχή του Ιντλίμπ. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται πλέον περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, οπότε έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας εκεί αλλά και τους αμάχους», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν, ότι ακόμη 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ανάμεσα στους στόχους ήταν νοσοκομεία και σχολεία, ενώ τουλάχιστον εννέα παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στα βόρεια της πόλης Ιντλίμπ, σε μία προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, η οποία ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την συγκεκριμένη επαρχία τους τελευταίους μήνες, λόγω των συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν επανέλαβε ότι ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι «η μόνη δύναμη» που προσπαθεί να προστατεύσει αμάχους από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν την επαρχία του Ιντλίμπ στη βοειοδυτική Συρία σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις. Τώρα κατηγορούν το συριακό καθεστώς και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν παραβιάσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Η ζώνη αποκλιμάκωσης φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων τα τελευταία χρόνια από τις δυνάμεις του καθεστώτος, καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο.

Σχετική είδηση:Συρία: Πεδίο μάχης η Ιντλίμπ – Αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων

Μοιράσου το άρθρο: